Kujundžić: Fond za skupe lijekove ove godine povećan za 200 mil. kn

Govoreći o lijeku za neuroblastom, kojega je za dvoje od osmero djece potvrdilo stručno povjerenstvo, ministar zdravstva Milan Kujundžić je u razgovoru za središnji HRT-ov Dnevnik kazao da se radi o proceduri za nove lijekove.

Daj Bože da se radi o čudotvornom lijeku, međutim imunoterapija je potencijalna terapija budućnosti. Ovaj lijek je indiciran u dvoje djece. Oni imaju po parametrima, koje je konzilij odredio, šansu da će im taj lijek pomoći.

Ostala djeca trebaju dovršiti započetu terapiju i trebaju napraviti dodatne pretrage. Vrijeme će pokazati, ne samo kod naše osmero djece, nego i kod druge djece u svijetu, koliko je taj lijek koristan, rekao je ministar Kujundžić.

Na pitanje hoće li se naći neko sustavno rješenje za sve pacijente koji su u sličnoj situaciji, ministar je rekao da sustavno rješenje postoji u Hrvatskoj kao i u drugim državama EU-a. Mi imamo fond za skupe lijekove koji je ove godine povećan čak za 200 milijuna kuna. Ovaj lijek je registriran u Europi tek prije pet tjedana.

Dakle, Europa ga je počela koristiti prije pet tjedana. I većina država iz EU-a, bogate države, nemaju ga na listi osnovnog osiguranja, a naša djeca će ga dobiti. Hrvatska je i tu napravila iskorak.

Zašto je to korišteno u javnosti? Medijima je možda bilo malo zanimljivo, ali žao mi je roditelja i djece kojima nije to trebalo. Oni koji lijek trebaju, oni bi ga i dobili, kao što i svi u Hrvatskoj dobiju lijek ondje gdje treba i gdje možemo dati, izjavio je ministar Kujundžić.

Hitni postupci su hitni u Hrvatskoj i svugdje u svijetu. Taj tren se reagira i operira, radi se CT ili MR ili bilo koja pretraga. Prioritetne liste su liste kojima želimo zaštititi ozbiljno bolesne ljude, koji imaju bolesti npr. tumor, prijetnje vaskulatornog incidenta, neurološko urušavanje itd.

Njihovi liječnici će u roku od tri dana za njih osigurati termin kod nadležnog specijaliste, a ukoliko se potvrdi sumnja u tu bolest, specijalist će moći u roku od 15 do mjesec dana otvoriti sve dijagnostičke i terapijske postupke. I time opet idemo u korak ili ispred drugih zemalja u Europi, a zapravo čuvamo one koji su najozbiljnije bolesni, dodaje Kujundžić.

Odgovarajući na pitanje hoće li oni pacijenti koji nisu na prioritetnim listama čekati odsad dulje nego do sada, Kujundžić je rekao: Neće oni čekati duže, a i na to smo mislili.

Svaki liječnik koji upućuje na prioritetnu listu bit će praćen i imat će povratnu informaciju je li njegova sumnja bila opravdana ili nije. Isto će se znati da li zlorabi taj sustav ili ne. Takav će biti upozoren ili da malo više uči ili da malo više pazi.

Facebook Komentari