FOTO Sasvim osobno Ena Friedrich: Primoštenska ljepotica u Bollywoodskom filmu

Snimio i razgovarao: Dražen Komar

Atraktivne djevojke koje krase naslovnice časopisa i čije fotografije ostavljaju bez daha, često su izvrgnute napadima ‘hrabrih internet ratnika’ koji ih iz nekim samo sebi znanih razloga pokušavaju prikazati u izrazito negativnom kontekstu.

Najčešće ih proglašavaju ne osobito inteligentnima, slabo obrazovanima i lakog morala. Najpoznatiji i jedan od najtraženijih hrvatskih modela, Ena Friedrich, svojom karijerom u potpunosti demantira takve predrasude.

Primoštenska ljepotica koja se skrasila na zagrebačkoj adresi, svojim pojavljivanjem odmah je na sebe privukla pažnju snimivši svoje prve fotografije za Playboy. Magistra povijesti umjetnosti uz knjige koje piše, veliki broj simpatizera stekla je i svojim elokventnim kolumnama na portalima.

Definitivno žena koju je užitak gledati i čitati. Atraktivnu crnku vrlo brzo su primijetili i mediji iz inozemstva, pa je tako uz mnoge ostale poslove, suvišnu odjeću sa sebe zbacila i za slovensko, talijansko, portugalsko i južnoafričko izdanje najpoznatijeg časopisa na svijetu, a bila je i jedna od tjednih pobjednica ‘Kraljice Instagrama’.

Premda na fotografijama ostavlja prikaz snažne osobe kojoj nije poželjno stati na put, u suradnji je Ena vrlo kooperativna i kreativna, a u pauzama snimanja može ostaviti dojam pomalo plahe i povučene osobnosti.

Neću te pitati jesu li ti grudi prirodne, obzirom da znam kako jesu, već kao magistra povijesti umjetnosti, slažeš li se s konstatacijom da je umjetnost od ničega napraviti nešto?

Sorry al’ ta konstatacija više ima veze s filozofijom i fizikom nego s umjetnosti. To ne bi bila umjetnost nego božanski čin, čudo il kakogod nazvali, za sada nam još, apsolutnu nepoznanicu stvaranja nečega iz ničeg.

Kao najobjavljivanija hrvatska ljepotica pod okriljem planetarno popularnog ‘brenda’ Playboy, imali si prilike raditi i za izdanja van Hrvatske. Postoji li razlika u načinu, rada, pristupu između domaćih fotografa i stranih?

Istina, snimala sam pictoriale i za nekoliko stranih izdanja časopisa Playboy. Moja iskustva na svim snimanjima su dobra, kako za Playboy tako i za sve ostale časopise, jer ne radim s ljudima koje ne poznam i koje prethodno nisam dobro istražila. Najveća razlika u pristupu radu između naših i stranih fotografa je Hrvatska ograničenost budžeta zbog čega na našim snimanjima često nema ni stilista, šminkera ni frizera. Fotografi su prisiljeni raditi s jednim asistentom, koji im je često prijatelj ili član obitelji, sa snimanjem se žuri jer je najam studija skup ili se fotke trebaju dostaviti urednicima u najkraćem mogućem roku. Stranci pak imaju cijeli tim stručnjaka iza sebe, jako puno asistenata, više vremena i mogućnosti različitih stajlinga, biranja lokacija i sl.

Postoji li netko od fotografa s kime osobito voliš raditi?

Najviše radim s Vladimirom Imprićem. Imamo iza sebe velik broj zajedničkih projekata. Za njega sam sigurna da će dati sve od sebe da napravi posao što bolje. Izdvojila bi još L’Ramu Chandrana, indijskog genija unikatnog stila čija je svaka fotografija umjetničko djelo. Volim raditi i s Ivanom Balić Cobrom, tog čovjeka jednostavno ne možeš ne voljeti, a nije mi ni Komar mrzak ????

Kao renomirani profesionalni foto model s puno iskustva, koji bi bio tvoj savjet djevojkama koje se žele okušati u tom poslu?

Najpametniji savjet koji im mogu dati je da uvijek, al uvijek stave svoju sigurnost na prvo mjesto. Nije bitno ni koliko dobro i veliko zvuči neka prilika, ako niste sto posto sigurne da na setu neće biti neugodnosti, nemojte ići same, a pogotovo nemojte ići same nigdje izvan Hrvatske ako ne poznate dobro tog snimatelja. Radije propustite priliku, nego da sebe izlažete opasnosti. Ne želim biti negativna, al postoji mnogo psihopata i prevaranata, a trgovinu ljudima da ni ne spominjem.

Ostavljaš dojam snažne osobnosti na fotografijama i sceni. Kakva si u privatnom životu?

Ostavljam dojam bahate droce na fotografijama. U privatnom životu sam jednostavna, tolerantna, sramežljiva,ne pretjerano ženstvena i ni najmanje sexy.

Kakvi su trenutni planovi, aktivnosti i što nas očekuje u skorijoj budućnosti?

Odlučila sam se više pozabaviti svojim YouTube kanalom, a planovi za skoru budućnost su sve više vezani za Indijsko tržište. Kroz par mjeseci bi trebala ponovo otići snimati nekoliko umjetničkih projekata i glazbeni video, a krajem godine bi se prihvatila i svoje, već druge po redu, uloge u Bollywoodskom filmu.

Postoje predrasude koje djevojke u svijetu modelinga svrstavaju u kategoriju ‘lijepe i glupe’. Ti svojim djelovanjem i naobrazbom žestoko demantiraš takve tvrdnje. Jesi li izuzetak ili pravilo?

Nije toliko štetna slika ‘lijepih i glupih’ cura koliko je podcjenjujuće da se žene svode samo na privjesak nekog muškarca. Stječe se dojam da smo mi žene, nesposobne izboriti se za sebe, raditi, opstati bez ovisnosti o muškarcu. Uvijek mora biti neki ‘dečko’, ‘manager’, ‘urednik’ koji nas je ‘stvorio’ ili progurao zbog usluge ili protuusluge. Ne, ne mora.

Tvoji početci vezani su uz Playboy. Odmah u središte zbivanja. Mogla bi se čak povući paralela i reći da si ti za hrvatsko izdanje, ono što je Pamela Anderson za američko. Kako objašnjavaš fenomen da sve više ljepotica iz cijeloga svijeta, od kojih su neke odbile strana izdanja tog časopisa, žele doći u Hrvatsku i ovdje pokazati najbolje od sebe? Može li Zagreb postati ”mali L.A.”?

Objašnjavam to jako jednostavno – radi se o mladim curama, neke nemaju dosta iskustva za sobom u poslu modela, neke imaju i možda im nisu sva ostala u najboljem sjećanju. Kada im pristupi mlad, pozitivan fotograf s upitom za takvo snimanje i kada svoje riječi može lako potkrijepiti dokazima o prijašnjim suradnjama i dobrim iskustvima, cure se osjećaju sigurno. Lakše se odvaže na suradnju koja zvuči dobro, čak i zabavno, nego ako dobiju šturi, strogo poslovni mail fotografa koji im može biti djed.

Koliko često si izložena pritiscima i kakvim te sve ponudama obasipaju?

Nisam izložena pritiscima, ne smetaju me ni ljutiti ni zlobni komentatori na internetu, jer znam da ne činim nikom nikakvo zlo i nema razloga da se prestanem baviti poslom koji volim. Što se tiče ponuda, zadnje vrijeme najviše dobivam upite za reklamiranje kozmetičkih preparata, trendi odjeće, obuće i kupaćih kostima prvenstveno na svom Instagram profilu. Nakon toga slijede ponude za snimanje promo plakata, letaka, glazbenih spotova i kalendara.

Kako osvojiti Enino srce, treba li biti lijep, mlad, plav, visok dva metra s aristoratskim porijeklom i natprosječne inteligencije ili te ipak privlače neke druge osobine?

Mlad nikako, lijep ne nužno, al muževan svakako. Baby face kod mene ne prolazi – ni kriv ni dužan instant je lansiran u frend zonu. Nemojmo se lagati, fizički izgled je bitan, al daleko mi je važnije da je čovjek normalan, da se s njim može razgovarati i osjećati ugodno i opušteno.

Facebook Komentari