Od ponedjeljka u četiri zagrebačke bolnice – projekt prioritetnih lista

Funkcionalno pripajanje bolnica i uvođenje prioritetnih lista čekanja novi su projekti Ministarstva zdravstva koje je na seminaru “Budućnost zdravstva” u petak u Grožnjanu predstavio ministar zdravstva Milan Kujundžić najavivši da se pilot-projekt uvođenja prioritetnih lista čekanja počinje uvoditi već od ponedjeljka u četiri zagrebačke bolnice.

S pilot-projektom kreću Dječja bolnica u Klaićevoj, KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica i KB Dubrava, a njime će biti obuhvaćeni i svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti unutar zagrebačkog prstena.

Za pacijente za koje se sumnja da imaju ozbiljne dijagnoze osigurat će se 10 posto mjesta na postojećim listama čekanja, što će omogućiti da im cjelokupna dijagnostika i početak terapije budu unutar mjesec dana, najavio je Kujundžić na seminaru koji je okupio predstavnike zdravstvene administracije, strukovnih udruga, komora u zdravstvu, udruga pacijenata i predstavnike medija.

Kujundžić je istaknuo da se prioritetne liste uvode zbog dijagnoze ozbiljne bolesti koja nije hitna, poput sumnje u tumore ili mogućnost infarkta.

“Liječnici u primarnoj zaštiti imat će od sada mogućnost da u roku tri dana upute takvog pacijenta u bolnicu specijalistu, koji će u roku mjesec dana obaviti svu potrebnu dijagnostiku i početi terapiju. Prioritet će biti sačuvati kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite”, poručio je. Nakon tri probna mjeseca u Zagrebu, prioritetne liste čekanja trebale bi biti uvedene na cijelom području Hrvatske.

Ministar je na seminaru najavio i funkcionalno povezivanje bolnica, koje bi trebalo dovesti do racionalizacije sustava javnoga zdravstva. Plan funkcionalnog povezivanja bit će predstavljen u idućih nekoliko dana, a za sada Kujundžić kaže da nijedna bolnica neće biti ukinuta, sve će ostati pravni subjekti sa četiri osnovna odjela internom, kirurgijom, ginekologijom i pedijatrijom. No, neki odjeli će se dogovorno raspoređivati između dvije povezane bolnice. “Nitko neće ostati bez posla, kvaliteta zdravstvene usluge bit će bolja, a svaka od bolnica zadržat će svoje poliklinike i dnevne bolnice”, obećava ministar.

Prvim krugom funkcionalnog povezivanja, koji bi formalno trebao biti dovršen do jeseni, bit će obuhvaćene splitske bolnice na Križinama i Firulama, vinkovačka i vukovarska bolnica, karlovačka i ogulinska, šibenska i kninska, našička i osječka, brodska i gradiška, te požeška i pakračka bolnica. Nakon toga razmatrat će se opravdanost pripajanja varaždinske i čakovečke bolnice, dubrovačke bolnice sa splitskom te pulske s riječkom bolnicom.

Novinare je zanimalo kada će djeca oboljela od neuroblastoma u Klaićevoj dobiti lijekove, nakon što je u četvrtak Vlada odlučila izdvojiti sredstva za njihovu nabavu.

“Sjednica povjerenstva za lijekove održat će se u ponedjeljak, tada će struka reći svoje, odnosno koja djeca imaju indikaciju za primjenu lijeka. Već sada su uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koje će relativno brzo nabaviti lijek u roku pet do deset dana.

U konkretnom slučaju, imunoterapija nije žurna terapija i tu nam ne znači ništa ni pet niti dvadeset dana”, kaže Kujundžić. Povjerenstvo za lijekove odlučuje treba li u određenom slučaju primijeniti neki lijek, to se pitanje ne rješava “ni ulicom niti emocijama”, ponovio je.

Facebook Komentari