Milorad Batinić: Vlada nije donijela odluku, HNS traži uklanjanje ploče

HNS-ov saborski zastupnik, Milorad Batinić, gostovao je u Novom danu i komentirao odnos u koaliciji HNS-a i HDZ-a.

HNS i HDZ još uvijek izaziva pažnju, koliko ste svjesni da će se dugo propitivati razlozi, načini i suradnja te dvije stranke?

U HNS-u smo svjesni te činjenice, ali činjenica je da u svakodnevnom kontaktu i s građanima i sa članstvom nastojimo pojasniti koji su bili razlozi naše koalicije s HDZ-om.

Što su bile teme razgovora koji je vođen prije nekoliko dana?

Prvenstveno je to bio sastanak radnog karaktera, da do kraja pokušamo odrediti tijek funkcioniranja rada u Klubu. Pridružili su nam se ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar.

Kako će izgledati ključna koordinacija između HNS-a i HDZ-a?

Mislim da će prvenstveno biti u cilju interesa hrvatskih građana. Operativno ni do sada nije bilo nekih problema, nastojali smo uvijek biti konstruktivni, tako da i u Vladi Karamarka i sad HDZ-a i Mosta, konstruktivnim prijedlozima nastojali smo dati obol i unijeti HNS-ove ideje i razmišljanja u Vladu.

Što je HNS-u garancija da opet neće izbiti nepovjerenje oko ključnih stvari?

Vjerujem da određena iskustva, koja su imali kolege iz HDZ-a iz dvije vlade s Mostom, naša iskustva koja smo imali kad smo bili u koaliciji i s SDP-om i strankama lijevog spektra, to je bogatstvo koje ćemo nastojati iskoristiti. Svakodnevna je komunikacija nas u klubu, ali i s predsjednikom Vlade, pa ne vidim zašto taj savez i operativno ne bi trebao funkcionirati.

Tko s kim komunicira?

Potpredsjednik Vlade Štromar svakodnevno je u kontaktu s predsjednikom Vlade Plenkovićem, a predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić i ja kao predsjednik Kluba HNS-a, svakodnevno smo u kontaktu. Jedan dio zakonskih prijedloga ulazi u raspravu što je bio u prethodnoj Vladi, u ovoj novoj Vladi i prije same javne rasprave, čitamo zakone i radimo određene korekcije.

Tko su ključni ljudi?

Koordinaciju u Vladi vode Andrej Plenković i Predrag Štromar.

Je li HNS obaviješten o odgovoru Vlade na interpelaciju SDP-a oko ploče HOS-a u Jasenovcu?

Još uvijek nije donesen odgovor Vlade, ovo što je izašlo je prijedlog ministra Kuščevića. I to nije konačni stav niti ministarstva niti može biti Vlade. Mogu reći da smo o tome razgovarali i rezultat tih razgovora je da će se tražiti način i modeli da se ta ploča ukloni, a to je ono na čemu mi u HNS-u inzistiramo. HNS je liberalna stranka i isto tako smo demokrati i pobornici demokratske procedure. Nemojmo ništa raditi preko koljena. Hrvatska i ono što je bio jedan od naših prijedloga jest da se ideološke podjele stave sa strane, ali u fokusu su nam interesi građana Republike Hrvatske i projekti, niz reformi koje treba provesti, a ideologija nije ono što nam je u fokusu.

Postoji li crta koja bi značila ozbiljno propitivanje suradnje?

Prije prijedloga razgovora HNS je donio platformu gdje su definirana načela uz koja će se uspostaviti suradnja, ona su prihvaćena od strane HDZ-a i ne vidim razloga da bi moralo doći do podvlačenja crte, naprosto treba razgovarati, mi smo za dijalog, nismo isključivi i naša suradnja i kontakti su na dnevnoj razini.

Ministrica obrazovanja je rekla da će raspisati natječaj za izbor novog vodstva za provedbu reforme obrazovanja. Sad je taj stav revidiran. Je li to dio pritiska?

Kao što mi tražimo da HDZ uvažava naša stajališta i načela, svjesni smo da moramo prihvatiti određene stavove HDZ-a, što ne znači ustupke, nego dijalog. Ono što je cilj i nastavit će se s provođenjem kurikularne reforme tamo gdje je stalo, ostale stvari su na ministrici, ima mandat izabrati suradnike s kojima može provesti kurikularnu reformu. Ne vidim da bi moglo doći do problema, cilj nam je obrazovna reforma, kurikularna reforma je dio toga. U tom smjeru se ide.

Je li zahtjev da ministrica Divjak vodi ministarstvo da može ponovno izabrati čelne ljude povjerenstva, hoće li oni ostati na toj poziciji ili će birati nove ljude?

Ministrici je prepušteno da donosi te odluke. Ona ima pravo i mandat to izabrati.

Što je sa sektorom graditeljstva? Koji je segment za HNS posebno važan?

Idući tjedan ćemo dobiti od jednog i drugog resornog ministra termin i plan do kraja godine. Radi se na pripremama za objedinjavanje gruntovne i katastra, pojednostavljivanja dobivanja građevinske dozvole, ali konkretnije informacije imat ćemo idući tjedan nakon sastanka.

Je li HNS-ov stav rušenje ilegalnih objekata ili legalizacija?

Izmjene zakona koje smo podržali, da se do 30. lipnja prolongira da se građanima da rok od godinu dana da mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju.

Je li HNS za ili protiv poreza na nekretnine?

Porez je uveden, taj zakon je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a njegova primjena će ići od 1. siječnja 2018.. On je dio poreznog paketa jednog dijela reformi, to je trenutna supstitucija za komunalnu naknadu.

Mnogi kažu da je skuplja…

Teško je sad u ovom trenutku reći. Prema simulacijama koje su nama bile dostupne, uputili smo prema građanima upitnike gdje nam moraju dati točne podatke o kvadraturi i volumenu građevina. Gdje nije bilo ažurirano i gdje nije bilo kvalitetnih podataka, vjerujem da će biti nešto više.

Kako vidite to liberalno tržište za koje se zalažete, poslovanje Ubera? Slažete li se s premijerom da je Uber nelegalan i da ga treba zabraniti?

Kao liberal jesam za liberalizaciju, ali mora postojati regulacija za sve, pa i za Uber, sve u cilju pojeftinjenja. Moj je stav regulacija i ostaviti tržištu da napravi svoje. Štrajk je legalno pravo izjašnjavanja nezadovoljstva i kao liberal nemam ništa protiv toga. U interesu i taksi vozača, trebalo bi kvalitetniju regulaciju javnih usluga i tržišta napraviti, mislim da bi to bilo dobro za sve.

Kako vidite ulogu HNS-a oko tema poput promjene imena Trga maršala Tita, dva skupa u Jazovki i Brezovici. Kako komentirate da državni vrh godinama ne dolazi na komemoracije?

Stav HNS-a je tu vrlo jasan, izađimo iz ideoloških rovova, predstanimo polemizirati o činjenicama koje ne vode istini. Nastojat ćemo što više toga, a to je da nestanu idološke pojave. Raspravljalo se na ideološkoj osnovi, ne treba ju eliminirati, ali ono što nije u skladu s ustavom Republike Hrvatske, više nas zanimaju egzistencijalna pitanja.

Kakav je stav HNS-a oko pozdrava “Za dom spremni”?

To je pozdrav koji ima negativan kontekst u Drugom svjetskom ratu, stav HNS-a je jasan, “Za dom spremni” nama nije prihvatljiv. Postoje činjenice gdje se pozdrav “Za dom” pojavljivao puno ranije, ali treba donijeti zakonski okvir. To mora biti definirano zakonom, ovog trenutka to nije tako.

Kakav je stav HNS-a prema bivšim članovima, koji su otišli nakon potpisivanja koalicije s HDZ-om?

Vrata su u HNS-u svima otvorena, ali oni sami sa sobom moraju dogovoriti i raščistiti neke stvari.

Je li vam Tomislav Saucha, kao član kluba, uteg?

Presumpcija nevinosti je ono čime se vodimo, i dok se nekome ne dokaže suprotno, on nije kriv.

Kakav je stav HNS-a prema arbitraži i mogućim sankcijama?

Mislim da se to neće desiti. Ono što svakako zagovaramo u HNS-u je dijalog sa susjedima i vjerujem da će se to riješiti na obostrano zadovoljstvo. Presuda suda nas ne obvezuje.

Jeste li svjesni svoje pozicije da vi s pet ruku u Saboru možete odlučiti o sudbini, kraju i budućnosti ove Vlade?

Mi u HNS-u i kad smo razgovarali o tome nismo i ne mislimo na taj način funckionirati da idemo s ucjenama. Ima HDZ dovoljno iskustva, i čitava Hrvatska, s funkcioniranjem vlade HDZ-a i Mosta. Želimo partnerski odnos, zalažemo se za dijalog, cilj nam je unijeti HNS-ove vrijednosti u Vladu i kao liberali svjesni smo da je demokracija procedura. Na nekim temama nećemo biti popustljivi.

Kad će se ozbiljno propitivati proračun?

Uvijek je kod svake vlade bitno hoće li imati ovoljno ruku za proračun. Zna se koje su posljedice ako proračun ne prođe, sada mogu kazati da sam zadovoljan funkcioniranjem i na razini Vlade i na razini klubova. Za dijalog treba dvoje.

Je li bilo ozbiljnih razgovora oko prodaje HEP-a i kupnje dionica Ine?

U ovom trenutku nismo razgovarali o tome, svakako da hoćemo.

Kakav je vaš stav?

U ovom trenutku, jer nemam detaljne informacije što se tiče prodaje HEP-a, apsolutno kompletan javni sektor treba revidirati, poslovanje i sve. Moramo raditi u interesu hrvatskih građana, vjerujem da je ta tema idući tjedan na redu. Mi jesmo liberali, ali treba se definiriati koji je strateški interes za Republiku Hrvatsku.

Očekuje li HNS kontrolu HEP-a?

Mi želimo preuzeti odgovornost za određene resore, hoćemo li tražiti kontrolu ovog trenutka, da, tražit ćemo nadzor i uvid u kompletno poslovanje javnog sektora.

Facebook Komentari