Bernardić: Danas djeca iz obijesti crtaju svastike, dižu desnicu. Što je to u politici nejasno?

Na proslavi Dana antifašističke borbe u Brezovici u četvrtak je bio i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

“Antifašizam je temelj Hrvatske. 22. lipnja je dan koji je uvod u 25. lipnja. Da nije bilo 22. ne bi bilo 25. lipnja odnosno Dana državnosti. Počelo je s hrvatskim antifašistima koji su se borili za slobodu, jednakost i solidarnost, ali prije svega slobodu. Danas djeca iz obijesti crtaju svastike, dižu desnicu. Moramo se pitati gdje je zakazalo hrvatsko školstvo i što je to u hrvatskoj politici nejasno i što potiče ljude da to rade. Za SDP je “Za dom spremni” ustaški pozdrav. Nama, za razliku od premijera i HDZ-a ne treba povjerenstvo da bismo to konstatirali. S tim pozdravom treba otići u ladice prošlosti”, kazao je Berardić te dodao:

“Našim hrvatskim braniteljima kapa do poda. Poštujemo borce HOS-a, ali toga pozdrava se treba odreći. Važno je da je moderna, slobodna, demokratska Europa izgrađena na vrijednostima antifašizma i u Europi iza antifašizma nema upitnika, nema sramote. Ne smije biti ni u Hrvatskoj. Udaranjem temelja antifašističke borbe su udareni temelji Dana državnosti 25. lipnja. To svima u Hrvatskoj treba biti jasno.”

Šef SDP-a rekao je kako se danas za slobodu i protiv ograničavanja ljudskih prava treba boriti svaki dan.

“Borba za slobodu i mir danas traje svaki dan. Vidjeli ste ovih dana postupanja represivnog aparata protiv gnjevnih mladića koji su na Facebooku komentirali određeni stvari. Ne bih želio da se policija igra i da se represivni aparat koristi u svrhe zastrašivanja. Postupak naše gradonačelnice Siska je opravdan. Postupak policije je bio skandalozan, nedopustiv i zabrinjavajući. Nadam se da nije riječ o represiji koja ide od najviše državne vlasti”, kazao je Bernardić.

Naglasio je kako je SDP protiv promjene imena Trga maršala Tita.

Bernardić se nešto kasnije na Facebooku osvrnuo na nedolazak premijera i predsjednice u Brezovicu.

“Predsjednica i premijer danas nisu imali vremena doći u Brezovicu, a onda će se čuditi što mladi crtaju kukaste križeve i viču Za dom spremni. Danas je dan kada se jasno i glasno mora slaviti antifašizam, a svi koji se danas skrivaju šalju pogrešnu poruku. Nemojte se skrivati: danas slavimo Dan antifašističke borbe!”, napisao je.

Facebook Komentari