VIDEO Ministrica Pejčinović Burić podosta je toga posvetila Srbiji, evo što kaže o zakonu po kojem hapse hrvatske branitelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić gostovala je u emisiji Hrvatskog radija ”A sada Vlada”

Pitanje nestalih i zatočenih jedno je od prvih koje treba staviti na dnevni red. Druga su pitanja vezana za granicu, a uskoro ćemo na vladi formirati komisiju za granice. Srbijanski zakon o regionalnoj jurisdikciji je hibridan i štetan za regionalnu suradnju i treba se staviti van snage…. Pogledajte emisiju.

Uoči službene primopredaje resornog ministarstva, nova ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, na gostovanju u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada” komentirala je aktualnu političku situaciju izvan hrvatskih granica

Ministrica je rekla da se nastavlja vanjska politika kontinuiteta te da sva važna pitanja ostaju ista. Ona uključuju odnose s užim susjedstvom, ponajprije Bosnom i Hercegovinom, potom jačanjem afirmacije na dva dodatna identiteta: srednjoeuropsku kroz Inicijativu tri mora te Višegradsku skupinu plus, kao i prosperitetu i razvoju na unutarnjem planu i briga o Hrvatima izvan domovine, a u okviru NATO saveza i EU, unutar kojih djelujemo.

Slovenija – 29. lipnja očekuje se odluka o arbitraži

Ministrica je rekla da sa Slovenijom, kao dijelom susjedstva, želimo dobre odnose, no otvoreno pitanje, pitanje granice, mora se riješiti.

“Iz arbitraže smo izišli 2015., jer je Slovenija jako kompromitirala sporazum. On za nas ne postoji i svi su o tome obaviješteni. Prema Bečkoj konvenciji napravili smo sve da izađemo iz tog sporazuma i on se ne može prisilno primijeniti”, rekla je ministrica na neke slovenske najave da se Hrvate treba prisiliti na sporazum.

Položaj Hrvata u BiH

Hrvati u BiH su od rata možda u najtežem položaju do sad. “Mislilo se, kada se potpisivao Daytonski sporazum, da će se zaustaviti rat i da će se osigurati da zemlja profunkcionira kao stabilna moderna zemlja. No proces se okrenuo i nije ispalo kako se zamislilo”, rekla je ministrica.

Broj Hrvata je manji nego prije rata, te zapravo nisu u stanju u punoj mjeri uživati demokratska prava, rekla je Pejčinović Burić i naglasila da je važno i kroz njegovanje jezika čuvati hrvatski identitet.

Sa Srbijom su najsloženiji odnosi

Pejčinović Burić rekla da je da bi izdvojila Srbiju kao susjednu zemlju s kojom Hrvatska ima najviše pitanja i najsloženije odnose. Tvrdi da je dobro da je Srbiji ostalo još deset otvorenih poglavlja za članstvo u EU, jer će određeni procesi unutar tih poglavlja utjecat i na odnose Hrvatske sa Srbijom.

“Pitanje nestalih i zatočenih jedno je od prvih koje se treba staviti na dnevni red. Druga su pitanja vezana za granicu, a uskoro ćemo na vladi formirati komisiju za granice”, najavljuje ministrica.

“Imamo indicije da se može ponovno razgovrati. Ostaje i pitanje regionalne jurisdikcije koju je Srbija preuzela. Mislimo da je taj zakon jedan hibrid između raznih mogućih zakona koje postoje u tom smislu. On je dosta upitan i štetan u vidu regionalne suradnje i mislimo da treba razgovarati o tome da se on stavi izvan snage ili da se njegove odredbe promjene”.

Inicijativa “Tri mora”, Višegradska skupina (plus)

Pejčinović Burić kao gošća 10. srpnja odlazi u Budimpeštu na sastanak skupine Višegrad plus.

“Mislim da je jako važno raditi sa zemljama srednjoeuropske dimenzije koja se temelji na jačanju povezivosti, energetskoj i infrastrukture”.

Brexit

“Pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije su krenuli, a dogovor je da mjesečni ritam pregovora bude intenzivan i da se unutar mjesec dana obrađuju razne teme, te da se fazno, svakih mjesec dana, izvještava ministre o tome u kojoj su fazi pregovori i do kud se s njima došlo”, rekla je ministrica.
“Iako imamo relativno mali broj građana, svega par tisuća koji živi u Velikoj Britaniji dužnost nam je osigurati slobodno kretanje Hrvata prema toj zemlji”, najavljuje ministrica.

Facebook Komentari