Jandroković: Koalicija s HNS-om bila je ispravan potez

Media servis

U intervjuu tjedna Media servisa gostovao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

U svjetlu pokušaja terorističkog napada u Bruxellesu te teksta na portalu Net.hr da je zbog loše opremljenosti policije ugrožena sigurnost jednog od tri čelna čovjeka u državi, Jandroković se osvrnuo na sigurnosno stanje u zemlji…

“Ne osjećam se ugroženo, Hrvatska je sigurna zemlja, na sreću mi nemamo takvih terorističkih napada koji su se događali u drugim europskim zemljama, nadam se da će tako i ostati. Što se tiče osobne sigurnosti, nemam nikakvih problema. Ljudi rade svoj posao, ove tehničke stvari će biti skoro riješene, ali one ne dovode u pitanje moju sigurnost”, poručio je Jandroković.

Nakon preslagivanja većine Vlada i Sabor mogu se posvetiti boljitku građana, kaže Jandroković i otkriva koji su planovi do kraja sjednice Sabora. Sabor će raditi četiri dana tjedno…

“Mi ćemo usvojiti Strategiju domovinske sigurnosti i zakon koji ide uz to. Po meni je to jedan od zakona koji je iznimno bitan zbog novih globalnih izazova i prijetnji u našem okruženju. Raspravit ćemo i povjerenstvo o Agrokoru. Što se tiče Zakona o koncesijama, on je izazvao određene turbulencije pa ćemo obaviti još neke konzultacije i nakon toga ga staviti na glasovanje”, rekao je predsjednik Sabora.

Misli li da će nova koalicija s HNS-om odvratiti dio glasača vjernih HDZ-u?

“Mi jednostavno moramo tražiti nove modele suradnje, ovo je iskorak, nešto novo. Moramo biti svjesni da se globalno situacija mijenja, ona se mijenja i u Hrvatskoj. Naša je dužnost kao političara da činimo hrabre iskorake koji u prvom trenutku nekima nisu jasni, ali vrijeme će pokazati da se radilo o itekako ispravnoj odluci”, misli Jandroković.

Jandroković se, kao i njegovi prethodnici suočava s problemom pomanjkanja povjerenja u instituciju Sabora. Unatoč novom zakonu koji novčano kažnjava zastupnike koji ne dolaze u Sabor, klupe su i dalje poluprazne. Jandroković kaže da građani biraju zastupnike, a ako oni ne rade dobro, neće više biti izabrani…

“Oni koji ne dolaze na radno mjesto bit će sankcionirani sa 150 ili 170 kuna, to je manje bitno. Ono što bi trebalo biti važno je da oni koji loše rade svoj posao trebaju biti kažnjeni neizborom, ali to je opet u rukama građana. Birači su ti koji procjenjuju i ocjenjuju da li radimo dobro ili ne”, zaključuje predsjednik Sabora.

Trajan je i problem srozavanja razine rasprave u Sabornici. Jandroković kaže da dio zastupnika nedostatak stručnosti kompenziraju atrakcijama i uvredama. Mediji bi ih trebali marginalizirati, umjesto da ih guraju u prvi plan…

“Oni onda postaju glavne zvijezde i normalno da takvo ponašanje ne bude sankcionirano nego se od strane medija, a kroz to i građana – nagrađuje”, smatra Jandroković.

Imamo i primjer premijera koji zastupniku SDP-a poručuje da mora papati puno žganaca. Jandroković kaže da je Plenković bio izložen brojnim uvredama iz oporbe…

“Tako da njegova reakcija nije nešto što izlazi iz okvira uobičajene rasprave koja se u Saboru vodi. Bilo je puno težih i grubljih formulacija, ovo je kategorija duhovitog cinizma”, objašnjava predsjednik Sabora.

No zbog uvrede državne dužnosnice Janice Kostelić mladići su na Braču zatvoreni. Je li to bilo pretjerano?

“Ja mislim da to zaslužuje sankciju. Gdje je granica, što je idući korak ako se ovo ne sankcionira? Da nekoga istuku? Pa da kažu vi ste političar, javna osoba pa vas možemo izmlatiti. Negdje moramo podvući crtu i reći što je dozvoljeno, a što ne.

Kada zadiremo u dostojanstvo i dignitet druge osobe, kada je nastojimo povrijediti i uvrijediti, bez razloga i argumenata, zato što možemo i to je naš hir, smatram da prelazimo crtu nečega što je za jedno društvo korisno i dobro”, zaključuje predsjednik Sabora Jandroković.

Facebook Komentari