Grmoja: Mislim da će izlazak iz Vlade na Most djelovati blagotvorno, jer ćemo dobiti vrijeme da se bolje organiziramo

Čelnici Mosta ne smatraju da će ih oslabiti izlazak iz Vlade Andreja Plenkovića. Upravo suprotno, smatraju da će dobiti vrijeme za jačanje stranačke infrastrukture i povezivanje s nezavisnim listama koje još uvijek nisu dio njihove platforme, a na lokalnim su izborima ostvarile uspjeh.

Pitanje je, međutim, koliko će nezavisne liste biti spremne vezati se uz nacionalnu priču koju vodi ekipa iz Metkovića. “Most nije nakon odlaska u oporbu smanjio svoj politički angažman. Naprotiv, smatram da smo u Saboru najžešća i najvidljivija oporba, da smo puno aktivniji čak i od SDP-a. Imamo brojne inicijative i sada je samo pitanje fokusa medija koliko će te inicijative biti prepoznate”, kazao je Nikola Grmoja za Večernji list.

Podsjetio je da je Most proteklih dana zatražio od Plenkovića da se očituje hoće li 100 milijuna eura koje je Hrvatska dobila od Europske komisije otići T-HT-u ili će država graditi vlastitu optičku mrežu. Tvrdi da je namjera Plenkovića i Deutsche Telekoma odustajanje države od vlastite mreže, a da Most inzistiranjem na državnoj mreži štiti nacionalne interese i nacionalnu sigurnost.

Ističe da su Mostovi zastupnici u Saboru, ali i na terenu, angažirani oko Zakona o koncesijama zbog kojeg se jučer na Markovu trgu prosvjedovalo na ručnicima za plažu. Grmoja je uvjeren da će sve te akcije građani prepoznati i da Most neće izgubiti atraktivnost u očima birača unatoč izlasku iz Vlade.

“Naprotiv, mislim da će izlazak iz Vlade na Most djelovati blagotvorno, jer ćemo dobiti vrijeme da se bolje organiziramo, fokusirat ćemo se na rad na terenu, što do sada nismo mogli jer smo bili fokusirani uglavnom na sprečavanje HDZ-ovih marifetluka”, kazao je Grmoja i dodao kako Most namjerava jačati stranku i platformu i raditi na uključivanju novih nezavisnih lista u svoj rad.

U takvim namjerama Mostu bi, međutim, prepreka mogla biti činjenica da su nezavisne liste izvan platforme, ali i da je dio onih koje su sada vezane uz Most, usredotočene uglavnom na lokalne teme i malo ih ili nimalo zanima izlazak na nacionalnu scenu. Dio mostovaca koji nisu uključeni u stranku žali se da su na lokalnim izborima u svibnju bili izloženi napadima iz HDZ-a da su vođeni iz Metkovića.

“Govorilo se to čak i potpuno nezavisnim kandidatima za gradonačelnike i načelnike općina, koji nemaju nikakve veze s Mostom i ti su se ljudi skanjivali u kampanji imati bilo kakve veze s nama koji smo vezani na Mostovu platformu. To ih dovodi u tešku poziciju jer oni moraju upravljati svojim općinama i gradovima”, kazao je jedan nezavisni kandidat koji je na lokalne izbore izišao pod Mostovim imenom za Večernji list. Takvi problemi s kojima se Most susreće u oporbi dijelom potvrđuju tezu njihova nekadašnjeg ideologa Ivice Relkovića da će ih odlazak u oporbu natjerati da radikalno promijene svoju političku fizionomiju.

Facebook Komentari