Avion trebao sletjeti na Tuđmana, a završio u Rimu – Istraga je gotova, zna se tko je kriv za sramotan incident

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo provela je istragu o slijetanju zrakoplova Croatia Airlinesa koji zbog jakog vjetra nije mogao sletjeti u Dubrovniku, pa je na kraju završio u Rimu. Utvrdili su kako zagrebačka zračna luka, na upit Croatia Airlinesa, nije potvrdila da mogu primiti spomenuti avion i kako je to u suprotnosti sa zakonom.

“Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja nesporno je da MZLZ nije, na upit zračnog prijevoznika Croatia Airlines, jasno i nedvojbeno potvrdio da je u mogućnosti prihvatiti predmetni zrakoplov na Zračnoj luci Franjo Tuđman, čime nije bio osiguran prihvat zrakoplova, putnika i prtljage za vrijeme otvorenosti Zračne luke, a što je u suprotnosti s člankom 39. stavkom 1. i stavkom 4. Zakona o zračnom prometu (Narodne novine, broj 69/09, 84/11, 54/13, 127/13 i 92/14)”, stoji u priopćenju agencije za civilno zrakoplovstvo.

Agencija navodi kako će “postupiti u skladu sa Zakonom utvrđenim ovlastima, a u interesu neometanog i objektivnog vođenja daljnjih postupaka, o utvrđenim činjenicama kao i detaljima provedenog postupka nismo u mogućnosti javno istupati”.

Telegram je objavio dokument koji potvrđuje da Zračna luka Franjo Tuđman nema svih 24 sata osiguranu vatrogasnu zaštitu za sve kategorije zrakoplova.

Tijekom noćnih sati, nakon 22 sata prihvat Airbusa 320 prema tim odredbama nije bio moguć. Doduše, da je Croatia Airlines na tome inzistirala, i uputila zahtjev zračnoj luci, ona bi bila dužna osigurati vatrogasnu zaštitu i ostalo osoblje.

Prema Zakonu o zračnom prometu ako zračna luka ne osigura adekvatnu vatrogasnu zaštitu te sve ostalo potrebno za prihvat zrakoplova u vrijeme dok je službeno otvorena, operateru aerodroma može se izreći novčana kazna od 30 do 150 tisuća kuna.

Facebook Komentari