Modrić teško da će izbjeći optuženičku klupu, a potez tužiteljstva svojevrsno je upozorenje drugim svjedocima, pa i Dejanu Lovrenu

Kockanje s vlastitom vjerodostojnošću i spašavanje kože Zdravku Mamiću moglo bi, prema svemu sudeći, skupo stajati Luku Modrića.

Naime, nakon što je prošli tjedan na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju Mamiću i ostalima, promijenio iskaz koji je dao u istrazi, tužiteljstvo je jučer protiv Modrića pokrenulo izvide jer ga se sumnjiči za davanje lažnog iskaza. Očekivani je to potez DORH-a nakon svega što se događalo prošli tjedan u sudnici u Osijeku, piše Večernji list.

Izvide protiv Modrića, što je prva stepenica prije pokretanja formalne istrage, pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku. Oni su jučer priopćili, ne navodeći njegovo ime, da je kapetanu reprezentacije i zvijezdi Real Madrida poslan i poziv za “provođenje dokazne radnje prvog ispitivanja”. Drugim riječima, Modrić je pozvan da određenog dana, sam ili u pratnji odvjetnika, dođe u osječki ODO kako bi dao iskaz, nakon kojeg će se odlučiti i hoće li protiv njega biti pokrenuta formalna istraga. Prema onom što je priopćeno, Modrić se sumnjiči da je 13. lipnja, na suđenju Mamiću i ostalima, iako upozoren da je dužan govoriti istinu te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, lažno iskazivao “da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. srpnja 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom te da je kod svakog produživanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja”.

Kada mu je predočen iskaz iz istrage koji je pred USKOK-om dao 30. srpnja 2015., u kojem je govorio drugačije od onog što je iskazivao na raspravi, Modrić je, sumnja tužiteljstvo, na raspravi “neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i Mamića u vezi podjele transfernog obeštećenja, mislio samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice”. Modrić je na raspravi ustvrdio, navodi tužiteljstvo, i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub. Kada je lagao, a kada govorio istinu, Modrić će tako morati objašnjavati tužiteljima, koji su, po svemu sudeći, od njega odlučili napraviti ogledni primjer. Davanje lažnog iskaza kazneno je djelo, za koje je kazna od 6 mjeseci do pet godina zatvora, ali se vrlo rijetko procesuira. No, svojim je ponašanjem Modrić je tužitelje stavio u neugodnu situaciju. I to ne samo zbog toga što je promijenio iskaz već i zbog toga što je USKOK prema njemu bio vrlo benevolentan. Naime, Modrić je, čega on očito nije svjestan, vrlo lako mogao završiti na optuženičkoj klupi uz Mamića jer u onom što je radio za Mamića ima elemenata kaznenog djela.

No umjesto da ga optuže kao pomagača u kaznenom djelu, USKOK je Modrića tretirao kao svjedoka. I to vjerojatno zato što su dijelovi njegova iskaza potvrđeni i drugim dokazima pa je procijenjeno da im je korisniji kao svjedok nego kao optuženik. No, kako sada stvari stoje, Modrić teško da će izbjeći optuženičku klupu, a potez tužiteljstva svojevrsno je upozorenje drugim svjedocima, pa i Dejanu Lovrenu, što im se može dogoditi ako odluče mijenjati ono što su iskazivali u istrazi, piše Večernji list.

Facebook Komentari