Iz diplomatskih se krugova doznaje tko će biti novi hrvatski veleposlanici u Italiji, Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji…

Iz diplomatskih se krugova doznaje tko će biti novi hrvatski veleposlanici u Italiji, Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji…

Novi hrvatski veleposlanik u Rimu bit će Jasen Mesić. Taj je magistar podvodne arheologije i ministar kulture u Vladi Jadranke Kosor jedan od desetak potvrđenih diplomata koji će u sljedećem mandatu u inozemstvu predstavljati Hrvatsku. Proces rotacije 20-ak veleposlanika, koji su odradili mandat, a koji se očekivao već neko vrijeme, time dolazi u završnu fazu, piše Večernji list.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, novi veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj bit će dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko. Pristanak države primateljice – neophodan korak u proceduri – stigao je iz Londona za Igora Pokaza, novog veleposlanika u Velikoj Britaniji odakle nakon gotovo pet godina odlazi Ivan Grdešić. Pokaz se tako vratio u diplomaciju nakon što se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015. nakon čega je to mjesto, do imenovanja Tončija Staničića ranije ove godine, bilo upražnjeno.

Također, agreman (pristanak) prije nekoliko dana stigao je i za Pjera Šimunovića, novog veleposlanika u Washingtonu. On će na toj dužnosti zamijeniti Joška Para, veleposlanika čiji je rad izazivao kritike i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je sada i službeno razriješen. Već je razriješen i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, još jedan čije imenovanje i rad nije u dijelu javnosti i političara bio dobro ocijenjen. No i on je, usprkos kritikama, dočekao kraj mandata.

Kraj mandata dočekao je i veleposlanik u Italiji Damir Grubiša. U Rimu će ga uskoro zamijeniti Jasen Mesić, političar i stručnjak za podvodnu arheologiju. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova te magistrirao na poslijediplomskom studiju u Italiji. Mesić je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 2009., a u vladi Jadranke Kosor obnašao je dužnost ministra kulture.

Velike promjene očekuju se u Njemačkoj, gdje je dužnosti veleposlanika razriješen Ranko Vilović, a dužnosti konzula u Düsseldorfu Zvonko Plećaš.

Hrvatsku će tako u Njemačkoj predstavljati Gordan Grlić Radman, dosadašnji veleposlanik u Mađarskoj. Grlić Radman diplomatsku je karijeru počeo u Švicarskoj kamo odlazi odmah po osamostaljenju Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Diplomatsko je iskustvo stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti. Zadnji je mandat odradio u Mađarskoj, a upravo je prije 10-ak dana izabran za predsjednika Dunavske komisije.

Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, potom veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju. U Finsku bi, javljaju mediji, trebao ići bivši ministar obrane Josip Buljević.

Zato je procedura pri samom kraju za Aleksandra Sunka, kojega se kao profesora klasičnih jezika koji jako dobro govori novogrčki, sjećaju i učenici nekadašnjeg Obrazovnog centra za jezike u Zagrebu, koji je u to vrijeme pohađao i premijer Andrej Plenković. Sunko je potom iz obrazovanja otišao u diplomaciju, posljednjih je godina ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ateni, a sada će na novoj će dužnosti zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Ivana Velimira Starčevića, piše Večernji list.

Share This Article