33.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bulj pitao Krstičevića o odustajanju od vojnog roka - nisu ga ni...

Bulj pitao Krstičevića o odustajanju od vojnog roka – nisu ga ni mislili uvesti, evo o čemu je riječ

Ministar obrane Damir Krstičević na sjednici saborskog Odbora za obranu predstavlja prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, Prijedlog zakona o sustavu domovinske sigurnosti,a na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misijama izvan Hrvatske.

Jeste li odustali od vraćanja obaveznog vojnog roka i na temelju čega, zanimalo je Mostova Miru Bulja. Naime, kada su novinari u subotu ministra pitali o rokovima kada bi se trebalo uvesti najavljeno uvođenja najavljivanog obaveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj, Krstičević je istaknuo kako je fokus sada na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage, prenosi N1.

“Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj”, rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je u subotu izjavio da “više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići”.

Nije vojni rok, nego temeljno vojno osposbljavanje

Nema nikakvog odustajanja, već stvari postavljamo sustavno. Sve piše u Strategiji, kad smo analizirali, vidjeli smo da nam fali novih sposobnosti da bi se mogli nositi s ugrozama i rizicima i na tome radimo te trebamo proširiti bazu postojećih sposobosti. Iz tih pozicija odmah smo povećali bazu i nadam se da je povećan interes za Hrvatsku vojsku, evo, za jesen planiramo treći uput što se još nije dogodilo otkad je zamrznut vojni rok 2008. godine, istaknuo je Krstičević odgovarajući danas Bulju na pitanje o tome je li se i zašto odustalo od uvođenja vojnog roka.

Kad je riječ o obaveznom vojnom roku, Krstičević je rekao: “Ono što planiramo, klasičan vojni rok – ni tada, ni danas nismo imali namjeru uvesti – mislim da je on za današnje vrijeme 2017. godine nepotreban – želimo sustav, razmatramo temeljno vojno osposobljavanje – to se ne zove vojni rok, nego temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo do mjesec dana, a iza toga se nastavlja tko želi na dragovoljno vojno osposobljavanje dva mjeseca i nakon toga se ide na specijalističko tromjesečno vojno osposobljavanje”.

Još mjesec, dva završit ćemo analize, financijske analize, i ponudit ćemo društvu i državi i na društvu i državi, vama zastupnicima je da odlučite o toj aktivnosti koju želimo na moderan način kroz moderne kampove tako da to nije opterećenje, nego doprinos, baza potreba hrvatskog društva, zaključio je Krističević.

Najnovije

Još iz rubrike