Bandić ima ozbiljan problem s većinom u skupštini, svojim likom i djelom ispriječio se diktator i masovni ubojica

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, iako je šesti put zaredom osvojio mandat prvog čovjeka metropole, ima problem s formiranjem većine u Gradskoj skupštini, piše Večernji list.

Neće izići 50 posto građana

Iako je konstituirajuća sjednica gradskog parlamenta najavljena za 29. lipnja, Bandić i dalje nema 26 zastupnika, što je natpolovična većina, na svojoj strani. Za većinu mu uz njegovih 14 i sedam HDZ-ovih mandata, treba i svih pet zastupnika nezavisne Brune Esih. I tu nastaje problem.

Petero zastupnika Brune Esih inzistira da novi saziv zagrebačke Skupštine bez odgode donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita. To je njihov prvi i jedini uvjet, koji ne podrazumijeva referendum o Titu koji najavljuje Bandić, da uopće započnu razgovore o sklapanju nove većine sa zagrebačkim gradonačelnikom.

Zato su Bruna Esih, predsjednica stranke u osnivanju Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Nezavisni za Hrvatsku, i politički tajnik Zlatko Hasanbegović jučer uputili pisma Milanu Bandiću, ali i premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću te Davoru Ivi Stieru, političkom tajniku HDZ-a, u kojima traže micanje Titova imena s trga, odnosno da se HDZ priključi njihovu ultimatumu i da ne dogovaraju većinu s Bandićem dok se ne eliminira Tito.

Stiera su izabrali kao “istaknutog predstavnika demokršćanske misli u HDZ-u i političkog tajnika”, a u pismu podsjećaju da je zagrebački HDZ u studenom prošle godine išao s jednakom inicijativom, ali za to tada nije imao većinu u Skupštini.

No Milan Bandić, doznaje večernji u njegovoj stranci, od referenduma o Titovu trgu ne odustaje, ali ima spremnu kombinaciju kojom bi ostao pri svome da tobože građani odlučuju na referendumu o Titu, ali da u konačnici odluku ipak donese Skupština.

Bandić, naime, ne vjeruje, da će na referendum izaći 50 posto Zagrepčana, koliko ih je potrebno da se referendum održi. Što je prilično realno očekivanje. Na taj se način “neće zamjeriti svojim sugrađanima” jer im je dao da odlučuju, a na kraju, o preimenovanju trga sam će poslati Skupštini prijedlog.

Međutim, petorka oko Brune Esih i Hasanbegovića na to ne pristaje.

– Ne dolazi u obzir. Bude li se išlo s referendumom, većinu će morati tražiti mimo pet naših zastupnika. Ili će Skupština donijeti odluku o preimenovanju Titova trga ili mi nećemo sudjelovati u budućoj većini. Dakle, Bandić može u tom slučaju slagati malu-veliku koaliciju, poput one na nacionalnoj razini, ili će opcija biti novi izbori – poručio je jučer Zlatko Hasanbegović.

I, zaista, ne odustane li Bandić od referenduma, većinu će morati tražiti među jednim zastupnikom HNS-a, zastupnicima nezavisne Sandre Švaljek ili eventualno kojeg SDP-ovca, što je sve skupa malo vjerojatno. Svi naši sugovornici uvjereni su da Bandić neće moći formirati većinu bez petorke Brune Esih.

Doduše, ostavljaju mali prostor da bi “veliki meštar” ipak mogao istrgovati kojeg zastupnika sa strane. Bandić ima 90 dana da pokuša sastaviti većinu, dakle tri pokušaja, ako u tome ne uspije – slijede izvanredni izbori za Skupštinu. – Ni u kojem slučaju više s Milanom Bandićem. Nas osmero s liste bit ćemo mu najžešća oporba.

Probao sam jednom, vidio da ne ide i više nema šanse – poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, izabran s liste Sandre Švaljek, prisjetivši se svog predsjedništva Gradskom skupštinom u prošlom mandatu, koje je prekinuto kad je Bandić ipak odlučio da će surađivati s HDZ-om. Na svoju stranu zagrebački je gradonačelnik navodno htio pridobiti i HNS-ova Tomislava Stojaka, čiji će bivši kolege iz stranke – Anka Mrak Taritaš, Sonja König i Stanko Kordić – oformiti klub bez njega. – Ne dolazi u obzir. Već sam i prije rekao, samo oporba – jasan je jučer bio i Stojak, koji je bio najaktivniji zastupnik u prošlom sazivu Skupštine.

Iz HDZ-a jučer nije bilo službenog odgovora na inicijativu Esih – Hasanbegović, ali doznajemo da HDZ-u eliminacija Tita neće biti uvjet za koaliciju s Bandićem. Izvori bliski Stieru kažu pak da Hasanbegović jako dobro zna njegov stav o Titu, a to je da diktatorski lider bivše države ne zaslužuje imati trg po svom imenu, ali ne kani se o tome javno očitovati svaki put kad Hasanbegović to poželi.

Doznajemo da će zagrebački HDZ odgovoriti na pisma Esih i Hasanbegovića, ali problem je što se Gradski odbor HDZ-a od završetka lokalnih izbora još nijednom nije sastao. Jasno definirane obveze Uvjet HDZ-a za formiranje većine s Bandićem, koji je na nacionalnoj razini u savezništvu s HDZ-om, bit će jasno definirane koalicijske obveze, ali moguće i pozicija šefa Skupštine koja bi mogla pripasti Dragi Prgometu, koji je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Budući da je HDZ već išao s inicijativom o uklanjanju Tita s trga može se očekivati da se, bez obzira na to što im to neće biti uvjet za koaliciju, neće protiviti tome da Tita “smakne” Skupština. Nakon lokalnih izbora šuškalo se da bi vrh HDZ-a mogao raspustiti zagrebački HDZ zbog loših rezultata, ali Plenković – šuti.

Facebook Komentari