Unatoč 48-satnom primirju u Siriji, građanskom ratu koji traje već više od šest godina se ne vidi kraja

Zapovjedništvo vojnih snaga Sirijske Arapske Republike priopćilo je jučer na četrdeset i osam sati zaustaviti borbene operacije u južnom gradu Dera’a, a međunarodni posrednici su za mjesec srpanj najavili dva nova odvojena pokušaja održavanja mirovnih pregovora.

Glavni stožer sirijske vojske objavio je da se primirje provodi kako bi se podržali “pokušaji pomirbe”, stoji u priopćenju koje je objavila sirijska državna novinska agencija SANA.

Ujedinjeni narodi su također objavili kako žele započeti novi krug mirovnih pregovora između sirijskih frakcija 10. srpnja u Ženevi, a Moskva se nada istome 4. i 5. srpnja u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Od nastavka mirovnih pregovora započetih prošle godine bilo je nekoliko krugova pregovora između sirijskih pobunjenika i vlade predsjednika Bashara Hafeza al-Assada kojima su posredovali Ujedinjeni narodi, no oni nisu urodili napretkom.

Od siječnja se održavaju i pregovori u Astani kojima predsjeda Rusija, ključna saveznica Sirijske Arapske Republike.

Povjerenik UN-a za Sirijsku Arapsku Republiku, talijansko-švedski diplomat Staffan de Mistura je elektroničkom poštom priopćio da u srpnju želi održati sedmi krug pregovora u Ženevi, kao i u kolovozu i rujnu. UN je pozdravio najavu primirja i pozvao je al-Assadovu vladu da se drži prekida vatre.

Naravno, nije trebalo dugo čekati da se službeno oglasi i SAD. “Ovu ćemo inicijativu suditi prema rezultatima, a ne riječima”, priopćila je glasnogovornica State Departmenta Heather Ann Nauert. Pozvala je sirijsku opoziciju da zaustavi napade kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna.

U više od šest godina građansog rata u Sirijskoj Arapskoj Republici ubijeno je više stotina tisuća ljudi,  a više od jedanaest milijuna ljudi izbjeglo je iz svojih domova.

Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran su u svibnju u Astani postigle dogovor o stvaranju četiriju zona smirivanja u Sirijskoj Arapskoj Republici.

U tim je područjima razina nasilja znatno smanjena, no borbe se nastavljaju na većim bojišnicama, uključujući onu u gradu Dera’a.

Vojne snage vojske Sirijske Arapske Republike i iranskih paravojnih snaga proteklih su tjedana pojačale svoje napade na pobunjeničke dijelove tog grada što je mogući uvod u snažniju vojnu kampanju za postizanje potpune kontrole nad tim područjem.

Ujedinjeni narodi i Ruska Federacija razgovaraju o stvaranju odvojene zone smirivanja u jugozapadnoj Siriji koja bi uključivala provinciju Dera’a na granici s Jordanom, te Kuneitrom koja graniči s Golanskom visoravni koja je pod upravom Države Izrael.

Da je stvar krajnje ozbiljna, govori i zabilježen podatak da je prije nekoliko dana američka vojska prebacila novi mobilni lanser dalekometnih raketa iz Hašemitske Kraljevine Jordana u bazu al-Tanf  u Sirijskoj Arapskoj Republici, koju koriste britanske kraljevske vojne snage, Slobodna sirijska vojska i američke oružane snage, a koja se nalazi blizu granice s Republikom Irak i Hašemitskom Kraljevinom Jordan, te tim potezom pojačavaju svoju nazočnost u regiji, objavili su zapadni, sirijski i irački mediji. Raketni sustav HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu al-Tanf i to u vrijeme eskalacije sukoba nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala proiranske paravojne snage kako bi ih zaustavila u napredovanju prema al-Tanfu.

Amerikanci su lansere dopremili i na na tursku granicu radi napada na položaje takozvane Islamske države. Nekoliko puta su ih već Amerikanci upotrijebili s jordanske granice protiv islamističkih militanata koji su se utvrdili u pustinji na jugoistoku Sirijske Arapske Republike.

Islamistički džihadisti su se pod jakim pritiskom u posljednja tri mjeseca povukli iz pustinje. Sada se pobunjenici koje podupire SAD i NATO, bore protiv sirijske vojske i proiranskih milicija koji pokušavaju ponovno zauzeti područje od takozvane Islamske države.

Vojna baza al-Tanf se nalazi blizu iračko-sirijskog graničnog prijelaza na glavnoj autocesti koja povezuje Bagdad i Damask.

Pobunjenici potpomognuti Amerikancima i Zapadom su bazu prošle godine preoteli snagama takozvane Islamske države kako bi spriječili Islamsku Republiku Iran da je koristi za dopremu oružja sirijskoj vojsci Hafeza Bashara al-Assada.

Jedan ratni promatrač tvrdi da su sukobi prestali sedam sati nakon početka primirja u subotu, a da je u prvih nekoliko sati bilo bombardiranja, na što upozoravaju i pobunjenici.

Zapovjednik pobunjenika u tom gradu rekao je za britanski Reuters da sukobi nisu prestali tri sata nakon što je primirje započeto.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, ratni promatrač sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, objavio je da je do devetnaest sati došlo do “opreznog smirivanja”.

“Postoje kršenja i ne vjerujemo namjerama režima Bashara Hafeza al-Assada o pridržavanju primirja”, poručio je bojnik Issam al Rayes, glasnogovornik Slobodne sirijske vojske na južnoj bojišnici.

“Snage al-Assadovog režima zaustavile su svoje vojne operacije nakon velikih gubitaka u opremi i ljudstvu od početka svoje kampanje prije mjesec dana… nakon neuspjeha opetovanih pokušaja da napreduju”, zaključio je al Rayes.

Unatoč ovom četrdesetosam satnom primirju u Sirijskoj Arapskoj Republici, očito je kako se ovom građanskom ratu koji traje već više od šest godina, još uvijek ne vidi kraj. (T.Lj./SANA)

Share This Article