-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ministar Davis: 'Odlaskom iz EU stvaramo budućnost kad ćemo biti slobodni kontrolirati...

Ministar Davis: ‘Odlaskom iz EU stvaramo budućnost kad ćemo biti slobodni kontrolirati naše granice, donositi naše zakone i činiti ono što suverene zemlje rade’

Malo manje od godinu dana od referenduma o Europskoj uniji na kojem su se građani Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske tijesnom većinom odlučili za izlazak iz EU-a, pregovori o Brexitu počinju sutra. Britanski ministar za Brexit, David Michael Davis sastat će se u Bruxellesu s glavnim europskim pregovaračem Michelom Bernardom Barnierom  kako bi otpočeli pregovore kojim će se razvrgnuti četrdeset četverogodišnji “brak” Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.

Na prvom pregovaračkom sastanku na političkoj razini glavne teme će biti prava građana EU-a u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i britanskih građana u EU-u, novčana nagodba te režim na jedinoj kopnenoj granici između Sjeverne Irske (Ulster-a) i Republike Irske, prenosi britanski Reuters.

Temeljno načelo pregovora, na kojem inzistira europska strana, bit će postupan pristup, što znači prvo postići dogovor o temeljnim pitanjima razdruživanja, a nakon toga razgovorati o budućim odnosima. No, Velika Britanija je uputila službenu obavijest o namjeri napuštanja EU-a 29. ožujka ove godine i od tada teče dvogodišnji rok u kojem se pregovori trebaju završiti.

EU predviđa da bi se između listopada i prosinca mogao postići načelni dogovor o razdruživanju, što bi omogućilo početak pregovora o budućim odnosima. Do listopada 2018. godine trebao bi se u potpunosti usuglasiti sporazum o razdruživanju i u tom bi slučaju ostalo još oko pet mjeseci za njegovu ratifikaciju u članicama EU-a i u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Međutim, mnogi analitičari u Londonu i u Bruxellesu, te drugi ozbiljni analitičari u svijetu sumnjaju da je moguće u tako kratkom roku završiti pregovore.

Nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron natuknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek može odabrati ostanak u Europskoj uniji, britanski ministar za Brexit, David Michael Davis je na to promptno reagirao i britanskim te svjetskim medijima kazao da nema odstupanja od plana britanske premijerke Therese Mary May da provede Brexit, sukladno volji pedeset i dva posto birača koji su tako odlučili 23.  lipnja 2016. godine, izazvavši zaprepaštenje u europskim prijestolnicama i politički potres koji se još uvijek i dan danas osjeća.

“Na putu za Bruxelles kako bi otvorio službene pregovore o napuštanju EU-a, sumnje nema – mi napuštamo Europsku uniju i provodimo rezultat tog povijesnog referenduma”, izjavio je britanski ministar za Brexit, David Michael Davis.

“Odlazak nam daje priliku da iskujemo novu blistavu budućnost za Ujedinjeno Kraljevstvo – onu budućnost u kojoj ćemo biti slobodni kontrolirati naše granice, donositi naše zakone i činiti ono što suverene zemlje rade”, istaknuo je  David Michael Davis.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May, pod snažnim je pritiskom nakon gubitka apsolutne većine u britanskom parlamentu i njezine reakcije na razorni požar u kojem je u Londonu živote izgubilo najmanje 58 ljudi, tvrdi da želi čisti razlaz s EU – strategiju za koju neki unutar njezine Konzervativne stranke tvrde da bi mogla predstavljati rizik za gospodarski rast zemlje.

Britanski ministar za Brexit, David Michael Davis, koji je na referendumu bio uz tabor koji je glasao za izlazak, kazao je da pregovorima pristupa na “konstruktivni način”, znajući pritom da će oni “povremeno biti teški”.

“Ne okrećemo leđa Europi. Ključno je da sporazum kojeg sklopimo omogući procvat i Ujedinjenom Kraljevstvu i Europskoj uniji, kao dio dubokog i posebnog partnerstva s našim najbližim saveznicima i prijateljima”, poručio je David Michael Davis.

Službeni London bi Europsku uniju po planu trebao napustiti krajem ožujka 2019. godine, a zbog pregovora britanska vlada je upravo objavila da će zasjedanje parlamenta iznimno trajati dvije godine, a ne, kao što je uobičajeno, godinu dana. Dakle, sva nadanja nekih europskih čelnika o tobožnjem mogućem ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u EU su, činjenica je – definitivno propala. (T.Lj./Reuters)

Najnovije

Još iz rubrike