Manolić nahvalio Plenkovića, a Hasanbegović sa svojom grupicom je šaka jada

Ad

Cijeli intervju s Josipom Manolićem, kojeg su na N1 snimili u povodu 28 godišnjice HDZ-a možete pogledati sutra u N1 studiju uživo. Jedan od osnivača HDZ-a, između ostalog, govori o predsjednici Grabar Kitarović, SDP-u, što bi Tuđman da je živ napravio s pločom u Jasenovcu s natpisom ZDS te tko je po stavovima bliži Tuđmanu – Plenković ili Milanović.

U nastavku donosimo dio intervjua.

Kako bi Franjo Tuđman gledao na HDZ danas, 28 godina nakon osnivanja?

Mislim da bi bio žalostan, prije svega žalostan kao što sam i ja – kako ne bi bio tužan da njegov nasljednik završi u lancima i to pokaže cijelom svijetu da je dobio lance na ruke. Da je drugi predsjednik doživio sukob interesa. Kako da budem zadovoljan? Mogu biti samo žalostan jer se to dogodilo.

No, s Andrejom Plenkovićem se činite zadovoljniji?

Mislim da je HDZ iznjedrio ipak najbolje rješenje s Plenkovićem. Najbolje jer u izboru koji je imao HDZ – hoće li starog, koji je doveo državu i stranku u krizu, koji se doveo u poziciju sukoba interesa u vođenju te politike – između Plenkovića koji se formirao kao Tuđmanov kadar jer Tuđman je izabrao Plenkovića. I njega i Milanovića smatrajući ih kao nove obrazovane kadrove kojima treba omogućiti da se razviju u dosljedne političare njegove politike. Ni jedan ni drugi nisu sasvim na toj linji. Plenković je ostao na toj liniji, a Milanović je otišao u drugu stranku i doveo je u gubitničku poziciju što bi mu HDZ morao pljeskati.

Hasanbegovićeva grupica je šaka jada

I u samom HDZ-u danas postoje desnije struje, vidjeli smo – jedan od istaknutijih članova HDZ-a Zlatko Hasanbegović izbačen je iz stranke. S Brunom Esih osniva novu, upravo se njih dvoje pozivaju na izvorni Tuđmanov program, jesu li Hasanbegović i Esih doista bliži Tuđmanovim idejama od Plenkovića danas?

Hasanbegović sa svojom grupicom je šaka jada u hrvatskoj globalnoj politici, no nikad protivnika ne treba potcjenjivati do krajnje granice nego uvijek s jednim obzirom nastupati prema njemu bez obzira koliko si snažan. Mislim da je tu Plenković na dobrom putu. Tuđman je proklamirao pomirbu kao tezu na kojoj je okupio 90% Hrvata. Plenković je sada bacio tezu stabilnosti Hrvatske koja je najbliža za ostvarenje onog cilja kojeg smo mi postavili – suverena država Hrvatska u okviru međunarodne zajednice i okruženja koje nas okružuje. To mnogi ne shvaćaju, ova kombinatorika koja se valja svakodnevnohoće li imati 76 ili neće – mi tada nismo imali taj problem, imali smo kompaktnu veliku većinu u Saboru i mogućnost da mijenjamo sve što nam je na putu ostvarenja cilja suverene države Hrvatske.

Upravo zbog stabilnosti je Plenković oformio savez s HNS-om. No, dio članova i HDZ-a i HNS-a doslovno je šokiran time. Što bi na taj savez rekli osnivači ovih stranaka, što bi rekla osobno Savka, bi li ga odobravala, poznavali ste je?

‘Savka bi imala više razumijevanja’
Mislim da bi Savka imala više razuminjevanja za ovaj potez nego sadašnje vodstvo i Savkini nasljednici. Ti savezi nisu nikakva novost, moramo reći da smo i mi stvarali saveze. Sjećate se Vlade nacionalnog jedinstva u kojoj su učestvovale skoro sve političke stranke i HNS i SDP i tako dalje.

Oni koji zastupaju tezu stabilne Hrvatske mislim da su na dobrom putu. Novi izbori neće nam donijeti velike promjene u odnosu političkih snaga u Saboru i u upravljanju državom. I to bi morali znati oni koji naginju novim izborima – neće dobiti!

Plenkovićeva stabilnost kao Tuđmanova pomirba

Ovaj savez koji je dio HNS-a napravio s vladajućom strankom HDZ-a ima nekoliko aspekata. Koliko je utjecao na situaciju u HNS-u, utjecao je nešto manje, vidljivo je, i na stanje unutar HDZ-a, te druge vladajuće stranke koje su se našle na liniji stabilnosti Hrvatske. Te osnovne teze koju Plenković zagovara, koja mislim da je danas spasonosna kao što je bila Tuđmanova teza pomirbe Hrvata – ona je danas spasonosna za vođenje hrvatske politike.

Što misli o trenutnom stanju u SDP-u, koga smatra krivcem za loše stanje u najvećoj oporbenoj stranci te što Davor Bernardić mora napraviti kako bi izvukao SDP iz krize i postao premijer donosimo sutra prijepodne u cijelom intervjuu s Josipom Manolićem koji je ekskluzivno za N1 komentirao i uspon i pad Ivice Todorića, madat Kolinde Grabar Kitarović, Tuđmanov odnos prema desnici te njegovo rješenje za problem ploče u Jasenovcu, ali i optužbe Željka Glasnovića da Hrvatskom vladaju ‘lijevo i desno krilo UDBE’.

Facebook Komentari