Klima: Francuska deblokirala 30 milijuna eura za strane znanstvenike

Dva tjedna nakon poziva predsjednika Emmanuela Macrona stranim znanstvenicima da u borbi protiv klimatskih promjena dođu raditi u Francusku, vlada je deblokirala 30 milijuna eura za “ugošćavanje 50-ak stranih znanstvenika na razdoblje od pet godina”.

Frederique Vidal, ministar visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, i Louis Schweitzer, glavni povjerenik za investicije, odlučili su pokrenuti Prioritetni istraživački program o borbi protiv klimatskih promjena, priopćilo je ministarstvo.

Po njegovim riječima, za spomenuti program je izdvojeno dodatnih 30 milijuna eura pa će se za 50-ak stranih znanstvenika i istraživača u pet godina sveukupno izdvojiti 60 milijuna eura.

Nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Pariškog sporazuma o klimi, Macron je 1. lipnja pozvao američke znanstvenike i poduzetnike da na području klimatskih promjena dođu raditi u Francusku.

Njegov poziv “Učinimo naš planet ponovo velikim” naišao je na entuzijastičnu dobrodošlicu na društvenim mrežama. Njegov tweet je podijeljen 240.000 puta. Predsjednički ured je potom otvorio i internetsku stranicu.

Francuska želi privući strane znanstvenike, napose američke, koji se bave klimatskm promjenama te općenito geoznanostima i tranzicijskim energetskim tehnologijama, prenosi HRT.

Facebook Komentari