Predsjednik Venezuele Maduro od Pape traži pomoć u uvjeravanju oporbe da spriječe dječje prosvjede

Britanski Reuters je jutros javio kako je venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro izjavio da će od pod hitno od pape Franje zatražiti pomoć kako bi zajedno uvjerili venezuelansku oporbu u to djeca više ne sudjeluju u nasilnim prosvjedima protiv Vlade, koji već više mjeseci iz dana u dan potresaju zemlju.

Maloljetni Venezuelanci s maskama na licu svakodnevno bacaju kamenje i druge tvrde predmete na policiju i vojsku Bolivarijanske Republike Venezuele na protuvladinim prosvjedima u Caracasu i u drugim većim gradovima. Prosvjedi su uzeli i ljudske žrtve pa je tako je najmanje šestoro od šezdeset i sedam ljudi koji su ubijeni u prosvjedima bilo mlađe od osamnaest godina.

Ljevičarski predsjednik Nicolás Maduro optužio je oporbene stranke desnog centra i desnice da, kako tvrdi, “treniraju djecu za terorističke skupine”, koristeći pritom svoju uobičajenu retoriku za prosvjednike koji namjeravaju srušiti njegovu lijevu Vladu.

Nekadašnji vozač autobusa, a sadašnji predsjednik Bolivarijanske Republike Venezuele  i bivši ministar vanjskih poslova u vladi preminulog Huga Rafaela Cháveza Fríasa, Nicolás Maduro izjavio je za britanski Reuters sljedeće: “Zamolit ću papu Franju da nam pomogne kako bi opozicija okončala nasilje, ali više od svega da prestane tražiti od djece da sudjeluju u nasilnim djelima”, a sve je prenijela i venezuelanska nacionalna televizija.

U Bolivarijanskoj Republici Venzueli su od mjeseca travnja ove godine na ulicama glavnog grada Caracasa i drugih većih gradova na tisuće uglavnom mirnih prosvjednika koji traže održavanje odgođenih izbora i izražavaju nezadovoljstvo zbog velike nestašice osnovne hrane, lijekova i drugih medicinskih potrepština u toj naftom bogatoj latinoameričkoj zemlji.

Manje skupine prosvjednika, a među njima i maloljetnici, svakodnevno bacaju kamenje, pa čak i Molotovljeve koktele, dok vemezuelanske vlasti odgovaraju sa plastičnim mecima, suzavcem, vodenim topovima i drugim metodama koje se koriste za gušenje uličnih nereda.

I prosvjednici predvođeni desnim oporbenim strankama i vladajući ljevičari su se posljednjih dana okrenuli Vatikanu da posreduje u rješavanju aktualne krize koja uzima i ljudske živote, ali pregovori koji su počeli krajem 2016. godine brzo su završili neuspjehom, dok su odnosi socijalističkih vlasti i crkvene hijerarhije sve gori te s mnoštvom nasilnih incidenata od strane ljevičara, čak i u crkvama i drugim vjerskim ustanovama.

Biskupska konferencija Bolivarijanske Republike Venezuele je prije četiri dana uputila Papi Franji urgentno  pismo u kojem optužuje socijalističku Vladu Nicolása Madura za uvođenje diktature.

Organizacije za ljudska prava kritizirale su reagiranje Madurove Vlade na prosvjede, uvidjevši na licu mjesta kako je prekomjerna uporaba sile i militarizacija venezuelanskog društva dovela do eskalacije nasilja koje uzima ljudske živote, čak i živote maloljetne djece. Istovremeno, vladini dužnosnici tvrde kako cijeli svijet namjerno zatvara oči pred brutalnošću oporbe, čiji pripadnici pucaju na snage sigurnosti, pa čak i bacačima plamena djeluju na političke protivnike. Trenutačna situacija u Bolivarijanskoj Republici Venzueli bi mogla još više eskalirati i pretvoriti se u iscrpljujući dugogodišnji građanski rat s nesagledivim posljedicama, ako se pod hitno ne zaustave prosvjedi.

Facebook Komentari