General Šundov: Osposobljenih MIG-ova imamo onoliko koliko nam treba

U nedjelju će se na Jarunu održati glavni spektakl, letački program i pokazne vježbe uz nazočnost vojnog vrha i predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov bio je gost Dnevnika N1, koji je odgovarao na neka pitanja vezana za Hrvatske oružane snage.

Na pitanje koliko su Hrvatske oružane snage u ovih 26 godina napredovale i približile se NATO- standardima, kazao je da smo zaista dobro napredovali, na početku smo uspješno obranili i oslobodili svoju zemlju, te da smo u ovih 26 godina dostigli razinu osposobljenosti s ljudstvom i opremom koju imamo.

Nakon niza godina, u proračunu je izdvojeno više novca za obranu. Što su prioriteti?

Želimo se zahvaliti jer je došlo do povećanja proračuna, a novac će se usmjeriti na prioritete. Prvi je opreacije potpore miru u kojima sudjeluju OR RH, drugi doprinosi miru u civilnom društvu, da budemo u stanju pomoći civilnim institucijama u slučaju požara ili potresa.

Treći je opremanje Oružanih snaga novom opremom, a, najvažnije je, ulagat ćemo u razvoj ljudskog potencijala kao bi bili spremni izvršiti sve svoje ciljeve.

Kakvo je stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, posebice MIG-ova? Svojedobno ste i predsjednicu države uopozorili na dramtičnost stanja: od 12 migova samo su 4 ispravna?

Ministar obrane je i danas jasno kazao na koji način će ići nabava borbenih zrakoplova. Trudimo se održavati MIG-ove.

Niste rekli koliko imamo ispravnih MIG-ova.

Mi imamo dovoljno osposobljenih MIG-ova, onoliko koliko je dovoljno da možemo izvršavati svoju temeljnu zadaću zbog kojih oni i postoje.

I na NATO summitu održanom prije par dana američki predsjednik Donald Trump ponovno je upozorio da sve članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca za obranu i da to mora biti minimalno 2 posto BDP-a. Kada će Hrvatska biti spremna izdvajati toliko?

Vidjeli smo da je Vlada uspjela zaustaviti da se smanjuje proračun za obranu. Ove godine se i povećao, a kada to budu omogućili ekonomski pokazatelji da država i društvo povećaju taj iznos, bit će usmjeren na povećanje obrambenog proračuna u sklopu NATO-o Saveza.

Siguran sam da ćemo moći izdvojiti dva posto u proračunu kada to ekonomski uvjeti budu omogućili.

Facebook Komentari