Porezna uprava: Plaće ne isplaćuje najmanje 937 poslodavaca

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje 937 poslodavaca koji zapošljavaju 3930 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do ožujka ove godine, a koji tri mjeseca uzastopno nisu isplatili plaće.

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da su među njima 803 pravne osobe s 3617 zaposlenih te 134 fizičke osobe s 313 radnika.

Popis ne sadržava podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili formular JOPPD ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno.

Također, na popisu nisu poslodavci koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na formularu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014., i to zbog toga što za razdoblja prije uvođenja formulara JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće, već samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće.

Popis ne sadržava podatke ni o poreznim obveznicima koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću.

Porezna uprava poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac nije na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati poseban popis takvih poslodavaca.

Jednako tako iz Porezne uprave pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, koji se objavljuju na njihovim internetskim stranicama, nisu usporedivi jer se pri svakoj novoj objavi popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna uprava objavila je sredinom srpnja 2014. i na njemu je tada bilo 7038 poslodavaca.

Facebook Komentari