Dumbović ogorčen: Petrinja je blokirani Grad, Petrinjci zbog Gavrilovića žive kao taoci vremena i politike

Kao što smo izvijestili, u srijedu je započelo suđenje Đuri Gavriloviću pred Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda, kojega USKOK tereti za ratno profiterstvo, odnosno po riječima zamjenice ravnateljice Uskoka Petre Parlov da je Gavrilović korištenjem nedopuštenog utjecaja na ministra, novcem za obranu kupio tvrtke Gavrilović u stečaju, koristeći ratne okolnosti i otežano funkcioniranje državnih tijela čime je stekao značajnu nepripadnu korist.

U optužnici stoji da je Gavrilović, koji je austrijski državljanin, za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist, što je navodno učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Na suđenju će biti ispitano 15 svjedoka tužiteljstva, među kojima su Ivica Papeš i Slavko Degoricija i četiri svjedoka obrane. Prema optužnici, Gavrilović je utjecao na pokojnog Jozu Martinovića da naloži Papešu da mu (Gavriloviću) sa svojega računa isplati novac, koji je bio namijenjen obrani Hrvatske.

Osim suđenja Gavriloviću, koje je zaintrigiralo hrvatsku javnost, u Gradu Petrinji od kada se Gavrilović vratio u taj Grad vlada nezadovoljstvo, revolt građana, ali i onih koji su aktualni politički dužnosnici.

Jedan od zasigurno najpozvanijih da objasni što se u stvari događa u tom gradu i kakve u stvari ima veze Đuro Gavrilović sa Petrinjom i njenim razvojem, je gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović, koji je kao i više puta do sada „bez dlake na jeziku“.

” Nikako mi nije namjera ovim putem na bilo koji način utjecati na sudski postupak koji je na Županijskom sudu u Zagrebu započeo protiv Đure Gavrilovića za ratno profiterstvo. Međutim, kao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik moram još jednom upozoriti javnost da je Petrinja od 1995. godine naovamo, od povratka hrvatske vlasti u Petrinju do danas, upravo zbog Gavrilovića blokirani grad“, kazao je Dumbović.

Dodaje da je Petrinja Grad projekata, jer imaju 500 milijuna kuna realiziranih projekata i osiguranih 200 milijuna kuna za projekte Intervencijskog plana, no veliki problem im predstavlja upravo onaj dio imovine na koji pravo polaže obitelj Gavrilović i gdje ne mogu učiniti ništa.

„Posljedice toga su vidljive na mnogo mjesta u gradu, a kad dođete na glavni gradski trg, koji se zove Trg hrvatskih branitelja, onda vidite devastiranu zgradu, nekadašnju robnu kuću, ruglo koje nagrđuje grad, a koju grad ne može obnoviti jer Gavrilović to ne dopušta.
Trgu smo dali časno ime, ali on i dalje zjapi razrušen. Svjedoci smo da upravo na ovaj trg dolaze političari, posebno sad u predizbornoj kampanji, drže političke govore, obećavaju sve i svašta, ali ih ne smeta kako grad izgleda i koji problemi ovdje postoje jer država godinama po tim pitanju nije činila ništa“, kazao je Dumbović.

Hrvatska javnost mora znati da političari dođu i prođu, a Petrinja i Petrinjci žive kao taoci vremena i politike koja nas je i dovela u ovu tešku poziciju. Ono što mi je posebno žao , činjenica je da i petrinjski političari , a posebno kandidati za gradonačelnike o ovom problemu šute, rezolutan je Dumbović.

Ishod sudskog postupka koji započinje naravno prepuštamo državnim institucijama kojima je to posao, a kao gradonačelnik i saborski zastupnik aktivno ću , prema Saboru , Vladi RH i premijeru zastupati interese Petrinje i Petrinjaca koji očekuju da će pravda biti zadovoljena na pravi način i da će ovaj grad konačno dobiti šansu za napredak, kazao je gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

Facebook Komentari