Očekuju se gužve na Bregani, za prelazak granice koristite manje prijelaze, HAK: pazite na psa koji trči po autocesti

Nakon što je početkom mjeseca uvedena sustavna kontrola na schengenske granice, čekanje na graničnim prijelazima, posebno onima prema Sloveniji, drastično se produljilo.

Nerijetke su tako situacije u kojima autobusi puni putnika na provjeru čekaju i po četiri ili više sati, a nešto slično očekuje se i u narednih nekoliko dana s obzirom na produljeni vikend.

Što se autobusnog prometa tiče, na Bregani se već jutros čeka po tri sata i to u oba smjera, javlja HAK. Na ostalim je graničnim prijelazima također zabilježen pojačani intenzitet prometa, a čeka se između 20 minuta i sat vremena.

Svim vozačima koji će izvan Hrvatske putovati u smjeru Slovenije HAK preporučuje izbjegavanje većih graničnih prijelaza – Bregane, Rupe, Kaštela i Macelja.

Vozači neka za prelazak granice koriste manje granične prijelaze gdje je manja gustoća prometa. Na području Istre i Gorskog kotara ističemo prijelaze: Požane, Jelovice, Brod na Kupi, Prezid i Prezid II. Na području Karlovačke i Zagrebačke županije to su prijelazi: Jurovski Brod, Pribanjci, Bregana Naselje, Harmica, javlja HRT.

Inače, Slovenski mediji u subotu znatnu pažnju posvećuju predviđenom sastanku slovenskog i hrvatskog premijera u vezi s rješevanjem pitanja gužvi na granici što ih je uzrokovala nova europska uredba posvećena većoj sigurnosti.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je kasno sinoć za Slovensku televiziju da pitanje pojačanog nadzora graničnih prijelaza s Hrvatskom za zaštitu schengenskog prostora i povećanje sigurnosti nije bilateralno pitanje.

HAK javlja

Zbog pojačanog prometa na autocesti A6 Rijeka-Zagreb povremeni su zastoji na izlazu Oštrovica iz smjera Zagreba prema Crikvenici i Krku.

Zbog opasnosti od naleta na psa na autocesti A1 u zoni odmorišta Jadova, između čvorova Gospić i Gornja Ploča u smjeru Splita, savjetujemo vozačima da voze opreznije.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), dok je između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocestama: A1 između prolaza Vučipolje i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Dalmaciji te Slavoniji. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Facebook Komentari