Najosporavaniji ministar Zdravko Marić odgovarao na sva novinarska pitanja, jedva čeka raspravu u Saboru

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je optužbe koje mu zastupnici Mosta stavljaju na teret.

“U Saboru je izglasan zakon i svi zakoni koji se vežu funkcioniranja Porezne uprave. Ona je samostalna i jedinstvena u svom načinu rada i postupanja u okviru Ministarstva financija pa i kako se porezni obveznici nadziru. Što se tiče velikih poreznih obveznika, imamo jedan poseban odjel. On kao i ostale službe Porezne uprave, funkcionria po principu dostavljenih poreznih prijava. U slučaju velikih poreznih obveznika, kontinuirano se provodi nadzor”, rekao je Marić.

Upitan za komentar vezan uz primjedbu mostova Nikole Grmoje, koji je rekao da se porezni nadzor u Agrokoru nije provodio od 2007. godine, Marić je rekao da za obrazloženje treba pitati onoga tko ju je iznio.

“Ja ne želim to komentirati. Nekoliko sam puta rekao da kao ministar financija, državni dužnosnik, postoje instituti koji nas obvezuju na suzdržavanje od komentara, a to je institut porezne tajne. Ne mogu komentirati, onaj tko je to iznio treba ga pitati odakle mu informacija. Ja se zalažem za napredak svih institucija, pogotovo onih u okviru mog ministarstva. Ja i dalje stojim iza Porezne uprave i smatram da radi dobar posao”, rekao je Marić.

Dotaknuo se i svoje izjave uoči krize u Agrokoru, kad je rekao da nisu zabilježena nenaplaćena porezna potraživanja.

“Bilo je insinuacija i spekulacija o velikom poreznom dugu. Porezna uprava u okviru svojih nadležnosti provodi sve mjere za naplatu svih poreznih dugova svih poreznih obveznika, nijedan nema nikakav preferencijalni status, procedure su jednake za sve. Ja podatke koje je iznio Grmoja niti ne znam. Nije na meni da naložim Poreznoj upravi da nešto čini ili ne čini. Ono što me zabrinjava je to da očito neki drugi misle da taj način postupanja nije adekvatan, nego da bi se trebalo funkcionirati na način da ministar Poreznoj upravi govori što treba raditi”, rekao je Marić.

“Ja mislim da sam nebrojeno puta rekao, ponavljam i istaknut ću, izrečene su dosta teške optužbe, a ja ću i ovaj puta reći – izrazito neutemeljene, i sigurno da ću ih argumentirano odbaciti. Išlo se i na ono najniže i na ugrožavanje mog ljudskog integriteta i dostojanstva. U Saboru će se to, vjerujem, nastaviti, ali barem ću imati priliku da odgovorim i argumentirano pobijem neutemeljene optužbe i prezentiram da sam od prvog dana radio u javnom interesu i da o mom radu najbolje govore rezultati”, kazao je Marić.

Upitan misli li da će i nakon saborske rasprave u srijedu ostati ministar financija, Marić je kratko kazao da ćemo to tek vidjeti.

“Ta rasprava će biti prilika da isključivo snagom argumenata odbacim optužbe i zaštitim svoj integritet. Sve što mi se stavlja na teret su manipulacije i insinuacije. Prema kolegama iz Mosta, od prvoga dana, oni to dobro znaju, bio sam izuzetno otvoren. Na svaki njihov poziv bio sam izuzetno otvoren. Nisam dobio niti priliku da nešto kažem na tu temu, nije me nitko ništa pitao, nego su oni sami došli do nekakvog zaključka i odlučili postupati po njemu, rekao je Marić.

Facebook Komentari