Mamić na sudu: Ne razumijem optužnicu, nisam ju slušao jer je to jedna najodvratnija i najgnjusnija laž

Na osječkom Županijskom sudu počelo je suđenje braći Zoranu i Zdravku Mamiću, porezniku Milanu Pernaru te bivšem članu Uprave Dinama Damiru Vrbanoviću. Slučaj je završio u Osijeku nakon odluke Vrhovnog suda i prijedloga DORH-a zbog poznanstva optuženih s troje zagrebačkih sudaca, od kojih je dvoje angažirano i u Arbitražnom sudu HNS-a.

U Osijek su stigli Zdravko Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar, dok je Zoran Mamić bio službeno spriječen doći na suđenje, ali će se odazvati na druge rasprave.

Nakon što je pročitana ootužnica sudac je Zdravka Mamića upitao razumije li je i osjeća li se krivim, na što mu je Mamić odgovorio da ne razumije i da se ne osjeća krivim.

‘Shvaćam što mi stavljaju na teret, ali ne razumijem optužnicu, nisam ju slušao jer je to jedna najodvratnija i najgnjusnija laž’, kazao je Mamić, javlja N1.

Za što se terete Mamići

Optužnica kojom se terete da su oštetili državni proračun za 12, a Nogometni klub Dinamo za gotovo 116 milijuna kuna potvrđena je pred Optužnim vijećem osječkog Županijskog suda krajem prošlog studenog. Prilikom izlaska iz sudnice Zdravko Mamić tada je rekao novinarima kako ‘jedva početak suđenja’ te da je riječ o politički montiranom procesu.

Ritam provođenja rasprava utvrđen je krajem siječnja na pripremnom ročištu, a odvjetnica Mamićevih Jadranka Sloković rekla je kako će se one održavati svaki drugi tjedan po dva dana. Glavna rasprava zakazana je pak za ovaj četvrtak i petak, a kako je tada najavila Sloković, na prvoj će se čitati dokumentacija, odnosno vidjeti koliko će to trajati s obzirom na to da je predloženo oko 3000 dokaza.

“Veselim se trenutku početka rasprava i mogućnosti dokazivanja svoje nevinosti. Učinili smo sve da do toga dođe što prije – povukli smo mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, dokaze koje smo priložili Optužnom vijeću. Sada smo prihvatili sve što je predložio USKOK; nama se žuri”, poručio je nakon pripremnog ročišta Zdravko Mamić i time demantirao špekulante, jer se ‘u javnost guralo to da će opstruirati postupak na sve moguće načine, a događa se suprotno’.

Mamić je najavio kako će tijekom sudskih rasprava pokazati stotine ugovora prema kojima su se dijelili transferi između igrača i kluba, što je bilo pravilo. Slučaj je završio na osječkom Županijskom sudu nakon odluke Vrhovnog suda i prijedloga Državnog odvjetništva zbog poznanstva optuženih s troje zagrebačkih sudaca.

“Upravo Uprava na čelu sa mnom napravila je jedan izuzetak, tako da se to na prste jedne ruke može nabrojati. I to su jedina dva transfera, oni Luke Modrića i Dejana Lovrena, koji su plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi. Naravno, Izvršni i Nadzorni odbor Dinama i svi ljudi, kao i naši revizori, potvrđuju svojim nalazima i izjavama da Dinamo nije oštećen. Sada imamo paradoks – Dinamo tvrdi da nije oštećen, državi su plaćeni porezi, a USKOK kaže da bi država trebala vratiti novac Dinamu koji nije trebao platiti porez na to. Nikada takav slučaj nisam vidio. Ali dobro, sud počinje. Od sada ćemo govoriti u sudnici i u javnosti jer se stalno puštaju spinovi USKOK-a da bi se sondirao teren kako bi se održalo suđenje prije suđenja”, rekao je tada Mamić.

Optuženi će stati pred suca Darka Krušlina, koji je, između ostalog, izrekao najdužu kaznu ikada na osječkom sudu, i to Robertu Rubiću, osudivši ga na 40-godišnji zatvor za ubojstvo osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića, a na ukupno 139 godina zatvora osudio je i desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991. godine, piše Tportal.

Facebook Komentari