Bulj: Čega se Plenković boji? Sjećam ga se kada je drugačije govorio o Karamarku

Ad

Gost Pressinga na N1 bio je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

Nakon današnjih događaja, razrješenja ministara Orepića, Dobrovića i Šrplje, jeste li vi oporbeni zastupnik?

“Smatram da sam narodni zastupnik. Nisam glasao ni za proračun ni porezne reforme… Nije problem da budem oporba, bitno je da jedino odgovaram narodu i Bogu.”

Je li Most od danas oporba?

“Most se poveo ovdje principijelnom politikom i ono o čemu sam ja govorio 20 dana, o odgovornosti. Dogodio se kriminal u Agrokoru i netko mora odgovarati. Podignute su prijave, policija i ostale institucije su počele raditi. Sve ministre, Marića i prijašnje, treba pitati je li itko išao u poreznu inspekciju Agrokora. Ja znam da nije nitko jer vidim da se događao ogroman kriminal na štetu građana. Most bi htio da se raščisti situacija i da odgovaraju oni koji su počinili ta zlodjela.

Nije mi problem biti oporba, ja sam oporba. Ako veli premijer da nema povjerenja u Most, onda ja više nemam povjerenja u njega.”

Vi govorite o kirimalu u Agrokoru. Je li Vaše tumađenje da ih je smijenio jer su htjeli dublje kopati po tom kriminalu?

“Činjenica je da su pokrenute istrage, svatko živ zna da je bio kriminal, da je Marić bio u Agrokoru, bio u Vladi. Za Božić dodijelio kredit Todoriću. On je morao znati informacije, nitko iz Vlade od njega nije dobio infromacije da se Agrokor nalazi u krizi i da prijeti kolaps. Ne da nije rekao, nego je dezinfrmirao, rekao je da je sve u redu. Ako se general izuzme kad je rat, on mora otići.”

Opstruira li Plenković istragu?

“Ja sumnjam da se opstruira istraga u slučaju Agrokora.”

Tko?

“Temeljem da je danas razriješio Orepića i Šprlju, to znači da je on po meni veliki upitnik. Čega se imao bojati? Stav Mosta premijer je upoznao prije osam dana. On je mogao odreagirati na sasvim drugi način, no očito što se Most borio da se razračuna s kriminalom.”

Zašto bi premijer Plenković opstruirao istragu? Tvrdite da ju baš on opstruira?

“Meni je tisuću upitnika. Činjenica da su ministarstva krenula u ono što je trebalo. Meni se postavlja da je ovo namjerna osptrukcija kad su institucije krenule u ono što je trebalo, meni se postavlja da je namjerna opstrukcija.”

Zašto bi Plenković vas trpio u Vladi ako ste protiv ministra koji je dio zajedničke vlasti?

“Mi dva mjeseca nismo imali ministra financija kada je bilo najgore.”

Njegovi su uspjesi dobri?

“Kad nismo imali vladu, pokazatelji su bili najbolji. Onda zante kako su one prije radile. Kad nismo imali vladu je bilo dobro jer se očito nije moglo krasti kao prije.”

Zašto ne kažete koji je to krimen za koji to znate, a da Plenković ne želi ulaziti u obračun?

“Od Marića? Bio je djelatnik Agrokora, dodijelio kredit od 300 milijuna kuna, cijelo vrijeme u javnosti je govorio da u Agrokoru nema nikakve panike…

Očekujem od DORH-a da treba reagirati, ali u Hrvatskoj Agrokor sve kontrolira, bivši ministri tamo rade, bivše supruge bivših ministara, Todorić je dobro to pokrio.”

Nakon Petrova koji je podnio prijavu protiv Todorića, Vi ste prijavili HNB.

“Sam guverner je 2012. rekao da su svi znali sve, a dozvolili su da se ovako ponaša. Neka narod zna, da Most nije ovo radio našao bi se način kaki bi se dalje financirao i punio balon Agrokora.”

Plenković štiti kriminal?

“Ne mogu reći tko štiti, a tko ne. Cijeli sustav dodijeljen je jednom čovjeku, Todoriću, da ga drži za vrat. Činjenica je da je ovu vladu ovo dočekalo…

Očito je netko upravljao ovim sustavom. Ne može jednom čovjeku doći u ruke cijelo gospodarstvo i cijela država pod utjecaj. Radna mjesta treba, a odgovorni moraju na put u Remetinec.”

Je li ovo Ustavni udar?

“Parlament imenuje, on je onaj koji imenuje premijera i ministre. Postoji procedura. Može premijer leglano poslati poruku na razješenje u Sabor, a Sabor je pobiti ili ne.”

Zašto ne kažete da ne želite s takvima biti u vlasti?

“Želi se prikazati da Most želi nestabilnu vladu.”

HDZ je rušitelj?

“Sjećam se Plenkovića kada je o Karamarku govorio. Premijer je pravovremeno bio infromiran. Mogao je donijeti drugačije odluke.”

Most se žaleio Ustavnom sudu, a Orepić je svojevremeno rekao da je on leglo kriminala?

“To je činjenica. Svakto ima pravo poslati ocjenu ustavnosti.”

Ima li Plenković većinu?

“Veli da ima.”

Vjerujete mu?

“Zašto da mu ja vjerujem. On to govori četiri milijuna ljudi. Pupovac mu je danas dao podršku, prije nekoliko dana ga je u Jasenovcu oštro kritizirao.

Prošle je godine bila ista stvar, Karamarko je tvrdio da ima većinu, znamo kako je to zavšrilo.

Hrabro je istupila zastupnica, moja kolegica u parlamentu Bruna Esih, da neće podržati Plenkovića. Podržavam jer je pokazala čvrsti stav stav… Hasanbegović je bio nedorečen, morat će odlučiti.”

Facebook Komentari