VIDEO Bunjac optužio Sloveniju: Jedini terorizam koji smo vidjeli je onaj prema ljudima na granicama

Izvor: Dražen Prša

Sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima, ali u parlamentu se održava još niz sjednica saborskih odbora, a na hodnicima će među glavnim temama biti i stanje u Agrokoru te mogući opoziv Zdravka Marića, koji je zatražio SDP.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati situacija oko Agrokora i hoće li Marićev opoziv koji traži oporba uzdrmati Vladu jer se čeka i kako će reagirati MOST, naime Agrokor ta stranka koristi kao glavnu platformu za svoje poruke uoči lokalnih izbora, sve u svemu – pred nama je u Saboru intenzivan dan, istaknuo je reporter N1.

Što se tiče rada saborskih tijela, sjednice će danas održati Odbor za gospodarstvo, Odbor za zakonodavstvo i Odbor za pravosuđe, Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu, Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održat će tematsku sjednicu pod nazivom “Biti radnik u Republici Hrvatskoj – zadovoljstvo, privilegij ili kazna?”.

Sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima kojima bi se trebalo ojačati administrativne kapacitete te pojednostaviti i ubrzati zapošljavanje na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Kod zapošljavanja službenika na poslovima vezanim uz europske fondove predlažu se izuzeci u primjeni zakona, a sve u cilju ubrzavanja poslova zapošljavanja službenika na tim poslovima i to tako da zapošljavanje nije potrebno predvidjeti u planu prijema u državnu službu, da postupak po žalbi je hitan postupak, tako da je Odbor za državnu službu obvezan odlučiti po žalbi u roku 30 dana od primitka žalbe.

Služba je na određeno vrijeme za potrebe rada na projektu koji se financira iz EU fondova i EU programa, i može trajati cijelo vrijeme projekta, a ne do godinu dana kako je do sada, pojasnio je predložene zakonske izmjene potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić.

Odgovornost za gužve na granice snose Europska komisija (EK) i Slovenija, kazao je Bunjac i prozvao Sloveniju za terorizam. “Pokazan je potpuno nehuman odnos ljudima koji svakodnevno prelaze granicu. Odgovornost snosi EK koja nam je obećavala slobodu kretanja, a ovakve gužve na granici nismo vidjeli od doba staljinizma. Još veću odgovornost snosi Slovenija koja navodno traži teroriste, a jedini terorizam koji smo vidjeli je onaj prema ljudima na granicama. Slovenija to čini kako bi otela dijelove Hrvatske i stekla pravo ribarenja. Radi ublažavanja slovenskih terorističkih mjera uoči sezone, tražimo obustave tih mjera”, poručio je Bunjac.

Represivni aparat zloupotrebljava se u predizborne svrhe, ustvrdio je Batinić i dodao: “Cilj je diskreditirati pojedine kandidate. Radi se isključivo o kandidatima saborske oporbe. Sauchi smo skinuli imunitet i brzopleto ga optužili i poslali u Remetinec. Onda se istraga proširila na druge osobe i to zbog bitno većih iznosa. Te druge osobe nisu bile u istražnom zatvoru”.

Ponovio je i da se “lex Vlahušić” donijelo samo da se sprječi Vlahušića da se kandidira za gradonačelnika Dubrovnika iako prema istom zakonu može biti u Vladi ili čak kandidat za predsjednika države. “Postoji kaznena prijava protiv jednog saborskog zastupnika i kandidata za gradonačelnika Dubrovnika. Reakcije DORH-a još uvijek nema”, kazao je Batinić i optužio HDZ i Most da direktno ili indirektno upravljaju institucijama.

Razdjelnici nisu isplativi, kazao je Paninić nakon stanke. “Tehnička studija pokazala je da s razdjelnicima nastaje ušteda, ali kod onih koji su krenuli zatvarati grijanje i smrzavaju se. Imamo pothlađene zgrade koje štete stanarima i cijelom sustavu”, kazao je Panenić i dodao da rješenje treba tražiti u opskrbljivačima.

Facebook Komentari