Stalni arbitražni sud u Haagu: Odluka o arbitraži između Hrvatske i Slovenije u nadolazećim mjesecima

Stalni arbitražni sud u Haagu u svom je priopćenju u srijedu naveo kako će odluku o arbitraži između Hrvatske i Slovenije donijeti u nadolazećim mjesecima.

“Točan datum još nije određen te će na vrijeme biti objavljen”, navode u priopćenju.

Očekivalo se da će odluka Suda biti donesena i objavljena idućih dana.

Podsjetimo, pitanje arbitraže ponovno je došlo u prvi plan nakon uvođenja uredbe EU o strožoj kontroli granica. Provođenje te uredbe došlo je do golemih kolona na granici Hrvatske i Slovenije.

“Upitan za odluku Arbitražnog suda oko Piranskog zaljeva, Plenković je istaknuo da ta odluka neće biti obvezujuća za Hrvatsku s obzirom da je Hrvatski sabor 2015. donio odluku o izlasku iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješavanju spornih graničnih pitanja na Jadranskom moru.

“Odluka Hrvatskog sabora iz ljeta 2015. jasno je artikulirana i objašnjena. Arbitraža neće biti obvezujuća za Hrvatsku. Tek nam predstoji naći rješenje za pitanje granice na kopnu i moru sa Slovenijom”, poručio je Plenković

“Nema i neće biti bilateralnih pregovora o pitanju granica s Hrvatskom, već se samo poslije odluke Arbitražnog suda može s Hrvatskom pregovarati bilateralno, ali isključivo o provedbi te odluke”, rekao je predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez u intervjuu za N1 televiziju.

Facebook Komentari