Reporteri bez granica (RSF): Po slobodi medija Hrvatska pala za 11 mjesta, evo kako je u susjedstvu

Na najnovijoj rang listi zemalja po slobodi medija, koju svake godine radi međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) Hrvatska je zabilježila veliki pad od 11 mjesta i sada je 74. na rang listi RSF-a.

U zemljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija koja je na 37. mjestu, dok je BiH poboljšala položaj i popela se za tri mjesta.

Srbija je ove godine pala za sedam mjesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocjenom 28,05.

Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mjesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mjestu, slijede Grčka na 88. mjestu a Bugarska na 109. mjestu.

RSF u svom godišnjem izvještaju ocjenjuje da sloboda medija u svijetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stupanj pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vijesti.

Na početku liste i najslobodnija za rad medija je Norveška, a slijede ostale skandinavske države, Švedska, Finska, Danska. Grupa zemalja u kojoj je medijska situacija dobra zavšava se sa Njemačkom koja je na 16. mjestu.

Facebook Komentari