Ivan Vrdoljak: Ako ne podrže Marića vlada se raspada, a ako podrže – oni nestaju

Gost Novog dana u srijedu bio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Još je nejasno kakav je plan Vlade oko razdjelnika. Studija je pokazala kako oni nisu isplativi, ali nije rečeno što će se napraviti.

Glavna direktiva iz EU je bila na energetskoj uštedi. Ova studija je pokazala da je učinjena ušteda od 25 posto što je više od europskog prosjeka. I studija im je to pokazala, a sad oni s čudnim izjavama izlaze kao ‘piškit ću i kakit ću’. Nakon dvije godine su potpuno zašutjeli. Ja sam govorio – dajte napravite bolje. Napravio sam po direktivama najjeftiniju opciju, nisam mogao više. Vi sada promijenite. I oni nakon svega kažu da je ušteda napravljena, ali da ekonomski nije isplativo. Ja sad predlažem, u naponu ste snage, puni ste novaca i sufinancirajte ljudima razdjelnike i tada će ekonomska raučunica biti bolja.

Je li to napad iz Mosta?

Imamo jednu studiju Panenića. Onda su naručili druge studije. I sve su to novcima građana plaćali da bi vodili političke progone.

Neobično je da nema Dobrovića u energetici. Mi nemamo ministra financija u najvećoj financijskoj krizi i nemamo ministra energetike jer se on ne pojavljuje nigdje. On niti jedan trenutak ne može ništa reći nego državni tajnik vodi politiku oko energetike. Dokaz tome je da je jedan od viđenijih članova Mosta tportalu rekao da su svjesni kako Dobrović ima nedostataka. Možemo li tako neiskusnog čovjeka imati za ministra?

Postoji li vladina energetska politika?

Presedan je bio da premijer s upravom Petrokemije ima tiskovnu konferenciju da ispriča što se doodilo na sastanku od prije 10 minuta. Bitno je kakav je sadržaj bio. Rečeno je da će se osigurati novi kredit da se namire dugovanja što je nekih 300 milijuna kuna, a s prijašnjim dugovanjima je oko 500 milijuna. To je potpuno nepotrebno.

Čuli smo obećanje vlade da idemo u novu energetsku strategiju i ona se mora napraviti jer je ona iz 2009. godine stara. Problem je ako idemo novu raditi što mi moramo imati jasnu vertikalu tko su ljudi. Valjda je na toj vertikali druga točka ministar energetike, a mi ga nemamo. Čikotić donosi sve odluke i pravda te odluke. On je dobio vrući krumpir, a nema autoritet. Mi imamo plejadu ministara koji su nevidljivi u javnosti pa se prozivaju. Sad je izašla na vidjelo glavna karakteristika vlade, a to je neodlučnost i neznanje. Što me ne veseli.

Što s INA-om?

To je jedan od balona koje je premijer na Badnjak objavio da će se to preuzimati. Postoji povjerenstvo za preuzimanje INA-e. Premijer se hvali da je u stalnom kontaktu s Orbanom iako ne znam koja je njegova uloga jer je MOL privatna kompanija. Ali javnost nema pojma što se događa. Ja ih samo molim da ne bude netransparentno. Na tom sluučaju smo nekoliko premijera već izgubili. Ne bih volio da se dogodi neko iznenađenje kao – sve smo dogovorili i potpisali u tjedan dana, jer je tako bilo i 2009. godine. Što se događa s rafinerijom Sisak tko to vodi?

Koliki je potencijalni gubitak HEP-a zbog poskupljenja plina i vladine politike zadržavanja cijena?

Mislim da je u prvih 6 mjeseci neznatan jer to su sad ljetni mjeseci. Ali u ugovoru stoji jasno između INA-e i HEP-a da se 1. listopada revidira cijena. INA ima pravo nakon 6 mjeseci promijeniti cijenu. Realno gledano INA će morati korigirati cijenu jer će dioničari pitati zašto prodajete jeftino kad možete skuplje. Vlada funkcionira neistinama i na tom jeftnim populizmu.

Kakva je vaša procjena događaja u Agrokoru?

Moja vizija… Proces je da će biti još koliko toliko stabilizaicja tijekom ljeta, a u rujnu i listopadu će doći nedostatak u ‘cash flowu’ i bit će prodaja dijelova Agrokora. Dotad je najveći problem u sustavu dobavljača koji se nisu zaštitili da ih banke terete za obveze koje su nastale u sustavu Agrokora. Nejasno je zašto HANFA nije zasutavila trgovanje dionicama. Komadanje Agrokora ide od jeseni kad će novi financijer doći. Nama nije trebao zakon, mogli smo mijenjati Zakon o stečaju. Trebao je HNB odraditi svoj posao, HANFA svoj, HNB svoj i tada nam ne bi trebao lex Agrokor.

Očekujete li raspravu o sudbini Vlade?

Očekujem. Mi smo u godinu i pol izgubili politčku stabilnost.

Postoji li mogućnost preslagivanja u kojem bi HNS podržao HDZ?

Mi smo bili u poziciji s Oreškovićem i sad s Plenkovićem i svaki put smo rekli da nećemo podržati i svaki put se to dogodilo kako smo rekli. Ovakvu situaciju mogu spasiti efikasna vlada ili novi izbori. Izvor nestabilnosti su politke HDZ-a i Mosta i njihova međusobna netrpeljivost. Ak Most glasa za Marića odustao je od samog sebe. Ako od sebe odustanu, oni nestaju. Ako ne podrže Marića vlada se raspada, a ako podrže – oni nestaju.

Facebook Komentari