Kardum: “Najgore od svega je što se ljude uvjerilo da bolje ne može”

Tema današnjeg komentara ekonomskog analitičara HRT-a Željka Karduma u Studiju 4 bila je situacija s Agrokorom. Čudi ga što i nakon tjedan dana, nije čuo niti jednu novu ideju povezanu sa tim procesom.

Agrokor je rastao stalnim spajanjem i preuzimanjima. Tako da je godinama pretvarao svoj obrtni u trajni (vlasnički) kapital. Pritom je, koristeći ‘cash-flow’ dobavljača za svoje financiranje, smanjivao tok likvidnosti u cijelom gospodarskom sustavu Hrvatske.

Pojednostavljeno rečeno, sav višak novostvorene vrijednosti godinama je koristio za preuzimanja kompanija koje su poslovale po starim poslovnin modelima i pokušavao ih revitalizirati.

Tako se najveći dio novostvorene vrijednosti u Hrvata trošio na face-lifting kompanija koje su trebale ‘posebnu skrb’ – umjesto na stvaranje novih. I to je vremenom postalo skupo i financijski neisplativo.

Usporedbe radi, to je kao kad od sredovječnog muškarca ili žene pokušavate napraviti sportaša ili manekena za kupaće kostime – moguće, ali uz veliki trošak. I nikad neće biti konkurentno kao da ste isti taj novac uložili u neki perspektivni start-up, kaže Kardum.

Uspješnost botoksiranih poduzeća najbolji pokazuje statistika, a ona je ovakva – samo 10% hrvatskih tvrtki izvozi! A na proizvodnjama koje završavaju lokalno ne možemo zasnivati razvoj.

Prema nekim izračunima realni hrvatski BDP po glavi stanovnika je 2016. bio niži nego davne 1986. Tu je i podatak koji stalno prešućujemo, država godišnje troši 6-10% više nego što stvara.

Najgore od svega je što se ljude uvjerilo da: ‘bolje ne može’ i da je sudbina Agrokora povezana sa sudbinom Hrvatske. Dopustite da vjerujem da nije tako, jer apsolutno svi znaju da na kraju ovog ‘restrukturiranja’ Agrokoru slijedi ‘kontrolirani bankrot’ i prodaja u dijelovima”, zaključuje Kardum.

Facebook Komentari