Karamarko prekidao Barišića u sudnici, pljuštale optužbe s obje strane, poručio da ga može biti sram

Ante Barišić, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i bivši šef odsjeka Udbe u Zagrebu od 1980. do 1990. posvjedočio je da su izjave Josipa Manolića kako je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe istinite.

Dodao je i da o njegovu ‘vrbovanju’ treba postojati trag u dokumentaciji bivših sigurnosnih službi.

Na ročištu na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu gdje Karamarko tuži Manolića za klevetu zbog tvrdnji da je bio “suradnik Udbe” Barišić je kazao da ima neposredna saznanja o sadržaju Manolićevih tvrdnji jer je “kao operativni radnik SDS-a bio neposredno uključen u postupanju u okviru grupne operativne obrade naziva ‘Trs’, a koja se u kontinuitetu odvijala od 1981. do 1990.”

Naveo je i da je u konkretnom slučaju Tomislava Karamarka bio da se nastavi “operativno kombiniranje”, a taj termin znači da su operativci dobili odobrenje da nastave razgovore izvan službenih prostorija u svrhu pripreme za vrbovanje.

“Dogovor o suradničkom odnosu morao je biti isključivo dobrovoljan jer bi se u suprotnom kršila ljudska prava”, dodao je.

Na Karamarkovo pitanje kako je moguće da je navodno 1980. surađivao s Malnarom kojeg je upoznao tek 1994. Barišić je odgovorio da je taj podatak dobio službenim putem iz tadašnje službe sigurnosti. Barišić je na pitanje ima li tadašnji gradski SUP evidentiran taj podatak odgovorio “od kuda da ja to znam”.

Karamarko je tijekom ispitivanja često prekidao Barišića, a u jednom mu je trenutku dobacio i “sram te bilo, tukao si ljude, a sada pričaš nešto”.

Facebook Komentari