Zavod za statistiku: Najniži zabilježeni deficit od kada se mjeri, od 2002. godine, pao javni dug

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof izvijestio je kako je 2016. godine deficit državnog proračuna iznosio 2,7 milijardi što je 0,8 posto BDP što je značajno smanjenje u usporedbi na 2015. godinu kad je iznosio 11,3 milijardi odnosno 3,4 posto BDP.

To je najniži zabilježeni deficit od kada se mjeri tj. od 2002. godine.

Javni je dug, prema podacima DZS-a, u prosincu prošle godine pao na 289,07 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na isti mjesec 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani javni dug pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva. BDP je, naime, lani porastao 2,9 posto, što je najbrži rast gospodarstva od 2007. godine.

U subotu je ministar financija Zdravko Marić u izjavi za Hinu iz Washingtona, gdje je sudjelovao na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao da će podaci Eurostata biti snažni argument da se pokaže što je on sa svojim timom i cijelom Vladom radio. Iz tih brojaka će se vidjeti na području deficita, javnog duga, ali i kamata koje plaćamo iz državnog proračuna, da je 2016. bila izvanredna godina, rekao je Marić.

Dodao je i da se s objavom konačnih podataka o javnom dugu i deficitu može očekivati pozitivan ishod glede izlaska iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) u svibnju.

Facebook Komentari