Svi se slažu da treba riješiti gužve na granici sa Slovenijom

Piše: Dražen Prša

Zbog gužvi na granicama koje su posljedica pojačanih kontrola zbog briselske uredbe o kontroli granica ponovno je zaiskrilo na relaciji Zagreb – Ljubljana. Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala europskim čelnicima pismo, reagirao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazavši da ono sadrži niz neistina. Rekao je da je ponašanje Grabar Kitarović neeuropsko.

Istodobno, dio hrvatske javnosti smatra da Slovenija briselsku uredbu koristi za ucjene i pritiske na Hrvatsku. Kako bilo, još jednom hrvatsko – slovenski odnosi su narušeni.

Studio 4 HRT bavio se ovom temom, o kojoj su govorili bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač i SDP-o potpredsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

O uredbi o kontroli granica koja je uzrok gužvi, o tome koliko Hrvatska može učiniti da umanji štete koje bi kaos na granicama mogao prouzročiti u Studiju 5 govorili su i hrvatski europarlamentarci Dubravka Šuica i Tonino Picula.

Svi gosti slažu se da ovaj problem hitno treba riješiti, jer bliži se praznik 1. svibnja, a krenut će i turistička sezona i svi strahujemo od kilometarskih kolona i iscrpljujućih dugih čekanja na graničnim prijelazima.

Facebook Komentari