Pobjeda necjepiša: Necijepljenje dovelo do epidemije ospica, u Hrvatskoj dvostruko više oboljelih

Piše: Dražen Prša

Kod odraslih osoba ustaljeno je mišljenje da od ospica mogu oboljeti isključivo djeca, dok je broj necijepljenih osoba sve veći a time raste opasnost od epidemije, ove bolesti.

Nedovoljna procijepljenost stanovništva od ospica dovela je do nekoliko teških slučajeva epidemije ospica u Europi prošle godine koje su pogodile djecu i mlađe odrasle osobe, upozorili su u ponedjeljak dužnosnici Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Temeljem podataka u samo prva dva mjeseca 2017. u 14 europskih zemalja zabilježeno je više od 1.500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba, objavio je ECDC.

Tako u deset zemalja: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Švedskoj udvostručio se broj prijavljenih slučajeva bolesti u prva dva mjeseca 2017. u odnosu na ista dva mjeseca 2016.

Povjerenje javnosti u cjepiva važno je globalno javnozdravstveno pitanje, a pad povjerenja dovodi do odbijanja cjepiva koja spašavaju život. Stručnjaci kažu kako su negativna stajališta posljedica kontroverzi oko sumnjivih nuspojava i oklijevanja obiteljskih liječnika.

Mnoge odrasle osobe pogrešno vjeruju da od ospica mogu oboljeti samo djeca, upozorava ECDC. Za uspješnu kontrolu ospica potrebna je stopa procijepljenosti stanovništva od najmanje 95 posto.

Facebook Komentari