14.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Analiza: Kako zapravo stoje ekonomije Hrvatske, Srbije i BiH - može li...

Analiza: Kako zapravo stoje ekonomije Hrvatske, Srbije i BiH – može li Srbija uskoro preskočiti Hrvatsku

Kako zapravo stoje Hrvatska, Srbija i BiH u brojkama, što se tiče ekonomije, konkretnije BDP-a? Loše, sve tri, ako se kompariraju sa zemljama razvijene Europe. Nijednu od te tri zemlje ne spašava rast od dva, tri, posto, i u njima neće biti puno bolje još godinama.

Sada izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije kampanje govorio je o ovogodišnjem procvatu tamošnje ekonomije, rastu BDP-a četiri do pet posto, pa bi neinformirani prosječni čitatelj mogao pomisliti da će Srbija, zahvaljujući sposobnom Vučiću, za dvije tri godine preskočiti Hrvatsku i postati prosperitetna država.

No, nažalost, ni Srbija ni Hrvatska neće tako brzo ugledati bolju budućnost, a još manje BiH, osim u političkim govorima.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu 2016. iznosio je 2,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine, priopćio je krajem veljače srbijanski Republički zavod za statistiku. Dakle, takav rast ne omogućava nikakav prosperitet, kao ni rast u Hrvatskoj, koji je bio nešto veći od srbijanskog u posljednjem kvartalu.

Da bi zemlje na ovakvom stupnju ekonomskog razvoja mogle realno osjetiti bilo kakav rast, trebao bi biti barem veći od 5 posto. Europska Komisija je prošle jeseni projicirala rast hrvatskog gospodarstva za 2016. godinu na 2,6 posto, za 2017. 2,5 posto, a 2018. 2,4 posto. Sad su za ovu godinu podigli procjenu na 3,1 posto, no to je sve mršavo. Otprilike isti rast MMF je prognozirao i za BiH i Srbiju, dakle mršavo.

Ako pogledamo brojke, Hrvatska se po BDP-u još nije vratila na pretkriznu 2008., Srbija također , a BiH – najveća sirotinja.

bdpsrbijahrvatskabih

Kada pogledate ovu tablicu, vidite brojke iznosa BDP-a, dakle, nije riječ o postotnom rastu, nego apsolutnim iznosima.

srbijahrbih

Ukratko, Srbija, koja ima gotovo dvostruko više stanovnika nego Hrvatska, ima više od 10 milijardi manji BDP od Hrvatske, dakle, Hrvatska je dvostruko bogatija, po BDP-u nego Srbija. To govori BDP po glavi stanovnika. Tako je Hrvatska, recimo, bila 2013. 56. na svijetu s 13.401 USD po glavi stanovnika, Srbija 90. na svijetu s 5.902 USD po glavi, a BiH. 99. sa 4.620 USD po glavi stanovnika.

Odnosi se između tih zemalja nisu promijenili ni danas, a s rastom 3-5 posto Hrvatskoj će, ako Slovenija opako zapne trebati najmanje 20 godina da ju stigne, a Srbiji – 40.

Za komparaciju, Slovenija je 2013. godine bila 33. s 23.317 USD po glavi stanovnika, miljama ispred Hrvatske, kao što je i Hrvatska miljama ispred Srbije i BiH.

Najnovije

Još iz rubrike