Predstavljen i započet projekt Novalja čist grad: Osvijestiti među građanima da je smeće sirovina i resurs

Piše: Dražen Prša

U Gradskoj knjižnici u Novalji predstavljen je projekt „Novalja čist grad“.

Pred brojnim zainteresiranim građanima okupljenim sinoć u Gradskoj knjižnici Novalja predstavljen je značajan projekt „Novalja čist grad“ koji će se provoditi narednih 30 mjeseci kao projekt čitave društvene zajednice.

„Glavna poruka ovog velikog i izazovnog projekta jest da je on projekt cijele lokalne zajednice, projekt ekološkog zbrinjavanja ekološkog otpada putem primarne selekcije.

Moramo osvijestiti među građanima da je smeće sirovina i resurs, a primarna selekcija jednostavan proces za koji je potreban mali napor kojim se postižu veliki rezultati.“, istaknuo je Vjeran Piršić, ekološki aktivist i nezavisni vijećnik u općini Omišalj u sklopu predavanja „Kako smo na Krku riješili problem primarne selekcije otpada“.

Građanima je objašnjeno kako će smeće koje su do sada predavali zajedno, od sada grupirati i organizirano isporučivati kako bi se smanjenjem otpada prvenstveno poboljšala kvaliteta njihovog života, a u konačnici i izbjegle kazne koje slijede lokalnim samoupravama ako ne izvrše potrebne ciljeve.

Projekt „Novalja čist grad“ doprinijet će ekološkoj čistoći i održivosti otoka te prvenstveno djelovati na svijest građana. Konačni cilj je osigurati da građani sustavno odvajaju i recikliraju preko 50% otpada, što bi postala i zakonska obveza. Nakon odvajanja, otpad će prema svim standardima, biti pravilno zbrinut i recikliran.

„Novalja ima dobru infrastrukturu i s već učinjenim koracima nalazi se ispred brojnih destinacija, no da bismo došli do potrebnih 50% što je obveza, ili 80% što je realnost, moramo djelovati svi zajedno. To je pitanje naše osobne odgovornosti i Grad će u tome pružiti maksimalnu podršku.“, nadodao je gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo.

Plan gospodarenja otpadom kroz projekt će se pravilno iskomunicirati svim ciljnim skupinama, što će voditi povećanju primarne selekcije, odnosno odvajanju već od najranije dobi i u svakom domaćinstvu. U projekt su uključeni i iznajmljivači koji moraju djelovati na svoje goste, građevinski sektor, poljoprivrednici, vikendaši kao povremeni stanovnici otoka, odnosno svi koji ovdje borave i stvaraju otpad.

Navedeni cilj od 50% jedini su do sada uspjeli doseći građani otoka Krka, čiji su rezultati najbolji u Hrvatskoj. Zbog toga će se ova dva otoka povezati te će u narednih 30 mjeseci niz eksperata i aktivista s Krka doći u Novalju kako bi pružili znanje i podršku. Nositelji suradnje su volonteri udruge Eko Kvarner.

Share This Article