Nevladine udruge optužuju za povezanost s krijumčarima migranata

Talijanski tužitelj koji je pokrenuo kontroverznu istragu o navodnoj povezanosti libijskih krijumčara migranata s nevladinim organizacijama koje ih spašavaju na moru rekao je u intervjuu da ima dokaze za svoje optužbe.

Glavni tužitelj Katanije Carmelo Zuccaro rekao je za dnevnik La Stampu da se optužbe ne odnose na velike organizacije kao što su Liječnici bez granica ili Spasite djecu, no stvari su drugačije kad je riječ o drugima, kao što su malteški MOAS ili njemačke nevladine organizacije, koje su u većini.

Objasnio je da “neke nevladine organizacije” dobivaju pozive iz Libije, da se pale svjetla koja navode brodove s migrantima prema spasilačkim brodovima i da neke organizacije ponekad isključe radije kako bi prikrile da ulaze u libijske teritorijalne vode. “To su dokazane činjenice”, rekao je.

Migrante na središnjem Mediteranu spašava najmanje 10 nevladinih organizacija. Europska agencija za granice Frontex također ih je optužila za povezanost s krijumčarima, a talijansko parlamentarno povjerenstvo provodi istragu o tome, prenosi HRT.

Sve nevladine organizacije odlučno odbacuju optužbe.

Facebook Komentari