Borba za istok Hrvatske, tko će osvojiti vlast: Šanse u sve praznijem Osijeku, čini se, ima više kandidata

Tko će osvojiti vlast na istoku Hrvatske? Aktualni osječki gradonačelnik, kandidat tzv. lijeve koalicije Ivica Vrkić želi još jedan mandat, no šanse za uspjeh imaju i ostali kandidati – književnica Ivana Šojat, kandidatkinja HDZ-a, te HDSSB koji s Draganom Vulinom također računa na uspjeh.

Ivica Vrkić želi i dalje vladati Osijekom. U kampanju ulazi na krilima odrađenog gradonačelničkog mandata. Djeci smo omogućili besplatne udžbenike, u školi više nitko nije gladan, sve škole imaju produženu nastavu osim onih u prigradskim mjestima gdje nisu bili zainteresirani i što je najvažnije socijalna komponenta naše uprave.

Ljubav između HNS-a i SDP-a ovdje staje. Za župana Osječko-baranjske županije HNS podupire aktualnog Vladimira Šišljagića, koji je nakon raskola HDSSB-a u kampanju za treći mandat u Županiji ušao kao nezavisni.

Politikantskih stajališta, svađa, prepucavanja, da to mora naprosto prestati da je to vrijeme iza nas. Da se treba okrenuti radu, časnom obnašanju svoje funkcije, kaže Šišljagić.

SDP pak ima vlastitog kandidata za župana. Sreću će okušati s predsjednikom županijske organizacije stranke, Domagojem Hajdukovićem.

S druge strane, ni treća najveća stranka u Osijeku za gradonačelnika nije kandidirala karijernog političara. Ivana Šojat javnosti je poznata kao književnica. Ni jedna do sada vlada se nije usudila obračunati sa vrućim krumpirom zvanim Slavonija odnosno područja koja su najviše stradala u ratu, kaže.

Dosadašnju politiku inata prema Zagrebu, HDZ-ov kandidat za župana Ivan Anušić zamijenio bi suradnjom sa središnjom državom. Nakon što su na prošlim izborima izgubili vlast u Osijeku i lani doživjeli raspad stranke, HDSSB na izbore izlazi s mladim licima.

Na ovu kandidaturu za gradonačelnika Grada Osijeka potaknula me jedna tiha revolucija koja se događa u našemu gradu, jer naši ljudi, naši sugrađani često nisu ni glasni, ne prosvjeduju na ulici, ali svoje nezadovoljstvo, svoj tihi otpor pokazuju na način da odlaze iz našega grada, objašnjava Vulin.

I dalje na platformi regionalizma HDSSB je za župana kandidirao Karla Šatvara.

U utrku za gradonačelničku fotelju ulazi i predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić. Da mislim da je gradonačelnik Vrkić dobro odrađivao svoj posao u proteklom mandatu, mi bi ga ovdje podržali kao nezavisnog kandidata i ne bi imali svog kandidata. Međutim, sve ono što gledamo u našem gradu govori o poslu koji se ovdje u ove 4 godine odradio.

U ured gradonačelnika pokušat će se vratiti i Anto Đapić. Nakon raspada pravaških stranaka u novom političkom izdanju. Političar na čelu ovoga grada mora biti u rangu najiskusnijih političara u Hrvatskoj, mora biti u onoj kategoriji političara koji neće govoriti nisam bio u politici pa mislim da mi je to prednost, upravo obrnuto, smatra.

Izborna platforma je svima manje više jednaka. Hvatanje gospodarskog koraka Slavonije, poljoprivreda i sve praznije osječke ulice, piše HRT.

Facebook Komentari