Sberbankove rezervacije za kredite Agrokoru od 50 posto apsolutno ne znače da je banka oprostila dug Agrokoru

Danas bi trebale biti donesene neke važne odluke za Agrokor. U 15 sati Vladin povjerenik Ante Raljak najavio je brifing na kojem će obavijestiti javnost o onome što je učinjeno i što planira. Slovenci bi u parlamentu sljedeći tjedan trebali izglasovati Lex Mercator. Jučer je Peđa Grbin u Saboru prozvao Vladu za potencijalni sukob interesa ako se dokaže da je lex Agrokor pisao odvjetnički ured blizak ruskoj banci, koja je jedan od najvećih Agrokorovih vjerovnika. Za to vrijeme i dalje se analizira stanje u koncernu i spekulira o scenarijima raspleta.

Gosti Studija 4 bili su ekonomski analitičar Neven Vidaković i odvjetnik Veljko Miljević. Vijest da Sberbank planira izdvojiti rezervacije za kredite Agrokoru u razmjeru od 50 posto apsolutno ne znači da je banka oprostila dug Agrokoru, već da u ovome trenutku smatra da može naplatiti 50 posto potraživanja. Rezervacija znači trošak – ta vijest definitvno ne znači oprost duga, naglasio je Vidaković.

Do kraja tjedna dobavljači i financijske institucije trebali bi potpisati Promemoriju kojom će se prolongirati prisilna naplata po mjenicama. Vidaković smatra da to nije optimalno rješenje, ali je jedino moguće – zatišje kako bi se Agrokoru poslovanje stabiliziralo i kako bi prikupio likvidnost da bi počeo plaćati. Cijene dionica Jamnice, Leda, Zvijezde i Belja naglo su pale zbog klasične reakcije amatera da kupuju jeftino, dodaje Vidaković. Za sve koji žele kupovati jeftine stvari imaju definitivno jeftine stvari i na američkoj i zagrebačkoj burzi, poput dionica Magme. Upuštati se u to bez istinskog poznavanja dionica, možete se samo opeći, poručio je Vidaković.

Jučer je u Saboru SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako postoje indicije da Zakon o izvanrednoj upravi, famozni lex Agrokor nije pisan samo u Vladi, već da ga je pisalo i jedno odvjetničko društvo, i to ono za koje postoji indicija da je povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora. Miljevićev je komentar: U demantiju se kaže da to nije istina, ali kad kažu da su dulje razdoblje angažirali stručnjake, to baca novo svjetlo. Do zareza nisu sudjelovale određene osobe, a nakon zareza jesu. Nisam zadovoljan ni s uopćenom frazom Grbina ni s preopćenitom formulacijom demantija, to zaista treba istražiti. Meni se fućka za pravne stručnjake. Vic je u tome da se procedura izrade zakona zna, ja sam uvijek strogi legalist. U ovako kratkom roku ne može se donijeti dobar zakon, zaključio je Miljević.

Sberbank se sprema na propast Agrokora: Napravili rezervacije za 50 posto Agrokorovog duga, spremni na otpis

Share This Article