Interni dokumenti iz Vijeća EU pokazuju: Slovenija upozorila da će provedba uredbe štetno utjecati na protok putnika

U pismu čelnicima triju najvažnijih institucija EU-a, koje je prilično oštro intonirano kada govori o ponašanju Slovenije, Kolinda Grabar Kitarović upozorila je da je apsurdno da su hrvatski državljani lakše ulazili u Sloveniju i u EU dok još Hrvatska nije bila članica Unije nego sada.

Interni pak dokumenti iz Vijeća EU koje je pronašao Večernji list u Bruxellesu pokazuju da su i Slovenija i Hrvatska imale primjedbe na uredbu u završnoj fazi njezina usvajanja pa je tako Slovenija u svojoj posebnoj izjavi upozorila da će provedba uredbe “štetno utjecati na protok putnika” te da se “Sloveniju ne može smatrati u konačnici odgovornom za takav ishod”.

Hrvatska pak u svojoj izjavi u Vijeću EU 28. veljače 2017. “izražava žaljenje što će se ove mjere, osim na vanjskim, provoditi i na unutarnjim granicama EU” između država članica koje jesu i koje nisu u schengenskoj zoni. Tjedan dana nakon tih dviju pisanih izjava, 7. ožujka, i Slovenija i Hrvatska glasale su za novu uredbu sa svim drugim članicama. Mjesec dana nakon glasanja pojavile su se nesnosne gužve na granicama.

Share This Article