Vidović o Nacionalnoj mirovini: Imamo pet županija gdje imamo 1380 umirovljenika na 1300 zaposlenih. To je neodrživo

U Studiju uživo N1 televizije gostovao je SDP-ov Davorko Vidović koji je kao bivši ministar rada i socijalne skrbi komentirao premijerovu najavu da će Vlada donijeti zakon o uvođenju nacionalne mirovine.

“Ova tema koja se najavljuje je incirana i od mene osobno kao ministra prije 14 godina. Najavljena je kao mjera koja će pomoći građanima koji nisu stekli 15 godina mirovinskog osiguranja i mirovine. Država mora skrbiti o građanima koji ne mogu raditi, omogućiti im minimalne uvjete koji ne bi ugrozili sustav pravednosti i one koji su svoje mirovine zaradili. 2003. godine smo pokrenuli proces i i zvali smo ga ‘Zakon o socijalnim mirovinama’ po uzoru na druge zemlje koji bi se mogao korigirati prema mogućnostima”, objasnio je Vidović te dodao kako se ovdje ne radi o reformi već o ponovnom stavljanju u fokus teme koja je već obrađena.

“SDP i Vlada u kojoj sam ja participirao nije dobila priliku da ovo realizira, a Milanovićeva je bila u prilikama kako pokriti najelemetarnije potrebe, a ne još i ovo”, rekao je Vidović.

Upitan ima li Republika Hrvatska novca za to Vidović je rekao kako tu ima puno pitanja na koja se treba odgovoriti.

“Model koji smo mi predstavljali je bio dorađen, ali je imao i puno upitnika. Koja je razlika između socijalne pomoći i kolika je najniža zarađena mirovina? Nacionalne mirovine država primjerice izdvaja za umjetnike. Je li ovo mirovinsko ili socijalno izdavanje? U prijedlogu se spominje 15 godina boravka u Hrvatskoj, a ako je ovo mirovinsko pravo onda to nema veze. No, ako je riječ o socijalnoj pomoći, solidarnoj pomoći, onda se može govoriti o mirovini, ali ona to nije. To je socijalna pomoć uvećana za određeni iznos”, objasnio je Vidović.

“Svijet poznaje puno modela. Univerzalno pravo građana ima Australija. Tamo svi dobivaju određeni iznos mirovine. Drugdje se radi o kombiniranim sustavima koji su ili mjere socijalne pomoći ili se reguliraju kroz mirovinski sustav. Ako netko ima 15 godina radnog staža ima pravo na mirovinu, ali nema pravo ako ima 3 mjeseca manje staža. Mirovinski sustav se temelji na uzajamnosti i solidarnosti”, rekao je Vidović i nastavio.

“Uzajamnost ovisi koliko dugo i koliko ste uplatili, jedna ideja je da se za svaku godinu staža da neki dio po preciznom izračunu, a ostali dio koji nedostaje do minimalne egzistencije da se isplaćuje iz sustava socijalne pomoći. Ovo treba tretirati kao sustav socijalne pomoći, a ne kao mirovinu”, smatra Vidović koji smatra da Hrvatska u ovom trenutku ima mirovinski sustav koji nije neodrživ.

“Problem je niska zaposlenost. Imamo pet županija gdje imamo 1380 umirovljenika na 1300 zaposlenih. To je neodrživo. Moramo raditi na stvaranju radnih mjesta”, kazao je u razgovoru za N1 Davorko Vidović.

Facebook Komentari