Nevjerojatno je što se zbiva na Sredozemnom moru, samo ovoga vikenda u Italiju stiglo čak četiri tisuće migranata

Svaki dan više stotina migranata kreće na put preko Sredozemnog mora prema Europi. Prema procjenama međunarodnih organizacija, samo u Libiji na put prema Italiji spremno je oko milijun ljudi. Većina ih je i zemalja južno od Sahare, prenosi mađarski nacionalni portal 888.hu

Ovaj je vikend bio rekordan po broju migranata pristiglih preko Sredozemnog mora – od petka do nedjelje čak četiri tisuće, prenosi mađarska nacionalna televizija.
Još ozbiljnije zvuči podatak, kako je ove godine u Italiju stiglo oko 24 tisuće migranata iz Afrike, a taj je broj za 30 % veći u odnosu na lani.

Migranti redovito na put preko mora kreću u sklepanim čamcima, a na putu prema Europi svesrdno im pomažu trgovci ljudima prikriveni u humanitarce i članove nevladinih udruga, koji svojim postupanjem čine kaznena djela. Na takvu aktivnost upozorio je već i Frontex, koji u svom izviješću kritizira civilne humanitarne udruge koji svojim brodovima neposredno uz libijsku obalu preuzimaju migrante i „taxiraju“ ih u Europu, na taj način ohrabrujući migraciju.

U Italiji su već podnesene kaznene prijave protiv civilnih udruga, koje sumnjiče da surađuju s trgovcima ljudima kako bi u Europu došlo što više migranata, piše mađarski portal 888.hu.

Facebook Komentari