24.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Primošten: Najviši kip Gospe u Hrvatskoj poprimio svoj finalni izgled

Primošten: Najviši kip Gospe u Hrvatskoj poprimio svoj finalni izgled

Piše: Dražen Prša

Početkom svibnja na brdu Gaj iznad Primoštena otvoreno će bit svetište s kipom Gospe od Loreta, visokim čak 17 metara.

Gospa je u Primošten dopremljena u dijelovima, a posljednja tri dana trajala je montaža kipa. Idućih mjesec dana kip i plato na brdu Gaju će se uređivati, a Gospa će biti blagoslovljena 6. svibnja, četiri dana uoči Gospe od Loreta, zaštitnice Primoštena.

Osim po veličini, primoštenska Gospa posebna je i po mozaiku koji je radila ekipa stručnjaka s mozaičarom Milunom Garčevićem na čelu. Za konačan izgled Gospe bio je zadužen arhitekt Aron Varga.

Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i obojenog stakla, a riječ je o najvećemu takvom spomeniku na svijetu.

Kip primoštenske zaštitnice radili su arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević. Obložen je mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla. Sastoji se od sedam dijelova te Gospinom krunom.

Prvi prsten počinje apstrakcijom, na drugome je simboličan prikaz drva života s monografijom AM (Ave Maria). Na trećem prstenu su u mozaiku prikazana dva srca, na četvrtom je glavni motiv rođenje Isusovo, dok su na petom nepravilni geometrijski oblici.

Šesti dio je mistična ruža, odnosno Marijin simbol i masline. Sedmi prsten je Gospina glava i Isus, a posljednji, osmi dio kipa, jest starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem. Postolje je zapravo prazan prostor iz kojeg će izlaziti četiri biblijske rijeke.

Za lijepog vremena, spomenik će vidljiv sve do Loreta u Italiji.

Najnovije

Još iz rubrike