Župan Ivo Žinić primio u radni posjet veleposlanika Albanije Ilira Melu

Piše: Dražen Prša

Župan Ivo Žinić primio je veleposlanika Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Ilira Mela. Održan je radni sastanak kojem su nazočile i saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević.

Nakon radnog sastanka novinarima su se obratili župan Ivo Žinić, saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj i veleposlanik Melo.

Župan je zahvalio veleposlaniku Republike Albanije i saborskoj zastupnici na dolasku, posjetu našoj županiji:

„Kao domaćin želio sam upoznati naše uvažene goste sa situacijom u našoj županiji. Također, ukazati na veliki značaj stanovnika albanske nacionalnosti koji žive na području naše županije, preko 570 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Dali su veliki doprinos u izgradnji grada Siska i ostalih gradova i općina naše županije. S ponosom ističem da su mnogi od njih bili pripadnici Hrvatske vojske, dakle dijelili dobro i zlo u Domovinskom ratu. Ono što mi možemo istaknuti i što je vrlo bitno za suradnju između Hrvatske i Albanije je svakako gospodarstvo i tu smo došli do zaključka da postoji čitav niz mogućnosti suradnje”, kazao je župan Ivo Žinić.

Dodao je da je veleposlanik Ilir Melaj izrazio zadovoljstvo što ga je informirao o trenutnom stanju u rafineriji i Petrokemiji i mogućnosti suradnje upravo na području naftne industrije i petrokemije.

Žinić Albanija

Također veliko zanimanje postoji za drvnu industriju, koja je, možemo reći, najjača u našoj županiji, imamo desetak drvoprerađivača, a u Albaniji su trenutno velike potrebe za proizvodima od drva.

U Albaniji je trenutno velika izgradnja hotela. Najbržu suradnju možemo ostvariti u područjima kulture i turizma, pa smo dogovorili i organizaciju posjeta iz Albanije, ali i naših stanovnika u Albaniju.

Spomenuli smo i mogućnost suradnje u visokom školstvu. Također želimo pomoći na području financiranja projekata iz sredstava EU, dogovorili smo ubrzo pokušati napraviti zajednički projekt, gdje bi naša županija, ali i jedan njen grad imali partnera iz Republike Albanije.

To možemo najbrže napraviti, jer iskustva naše razvojne agencije sigurno će pomoći prijateljima iz Albanije“, kazao je župan Žinić.

Facebook Komentari