VIDEO Gospa obložena zlatom i srebrom: Započelo sastavljanje 17-metarskog kipa u Primoštenu

Piše: Dražen Prša

Spomenik Gospi od Loreta, visok 17 metara koji će biti postavljen na brdu Gaj u Primoštenu, stigao je nenajavljeno danas u Primošten, potvrdili su brojni mještan Primoštena koji su izašli na ulice promatrati ogromne “labudice” koji prevoze dijelove kipa na brdo Gaj.

“Vidio sam dvije labudice kako s magistrale skreću prema Gaju, a prije toga mi je poštar rekao, Eno je, stigla je Gospa.

Svi smo znali da će ovih dana doći i svi smo zbog toga uzbuđeni jer Primoštenci obožavaju svoju Gospu od Loreta i ponosni su u što će u svome selu dobiti takvu atrakciju, kazao je za ŠibenikIN jedan stanovnik Primoštena.

Inače, Stipe Petrina jutros se nije javljao na mobitel, što je i očekivano jer Općina Primošten nije htjela medijsku pozornost u trenutku dostave dijelova kipa te se informacija o dolasku držala tajnom kako nitko ne bi ometao radove na brdu Gaj. No, kako se doznaje, Općina će tijekom dana o svemu obavijestiti javnost.

Postavljanje kipa i uređenje okoliša na brdu Gaj će biti dovršeno do početka svibnja, Gospa će biti blagoslovljena 6. svibnja, a plan je da svetište bude otvoreno do 10. svibnja kada Primoštenci slave svoju zaštitnicu, Gospu od Loreta.

Kip velik 17 metara u radionici u Zagrebu izradili su arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević. Projekt je započet još 2012. godine na zahtjev načelnika Općine Primošten Stipe Petrine.

Kip primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta obložen je mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, najveći je takav spomenik na svijetu, a za vrijeme jakog sunca bit će vidljiv sve do Loreta u Italiji.

Stipe Petrina najavio je da će u drugoj fazi uređenja, i to vjerojatno tijekom iduće godine, oko svetišta na brdu Gaj biti izgrađeni dodatni sadržaji poput suvenirnice, kafića i sanitarnog čvora.

Nedavno su u Primoštenu boravili i predstavnici talijanskog projekta ‘Cammini Lauretani’ s kojima je Općina dogovorila nastavak suradnje, pa će se primoštenska Gospa naći na međunarodnim hodočasničkim rutama marjanskih svetišta. – piše ŠibenikIN

Facebook Komentari