Za revitalizaciju gradova stradalih u Domovinskom ratu po 23 milijuna eura

Piše: Dražen Prša

U Hotelu Lav u Vukovaru održano je svečano predstavljanje rezultata dva projekata Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izradu intervencijskih planova gradovima Beli Manastir (uključujući Dardu), Benkovac, Petrinja i Vukovar.

Svečano predstavljanje, uz gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu kao domaćina i pomoćnika ministra rada i mirovinskog sustava Luku Rajčića, otovorila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija, načelnik Općine Darda Anto Vukoje, gradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević, i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

„MRRFEU je prepoznao važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima RH koji zaostaju u razvoju te je odabrano pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima“, izjavila je ministrica Žalac.

„Gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda dobili su priliku sudjelovati u Programu kao pilot područja, a indikativa maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda“, dodala je.

Tijekom svečanosti, ministrica Žalac uručila je četiri Odluke o prihvaćanju intervencijskih planova gradovima, dok je Odluka o prihvaćanju Intervencijskog plana Grada Knina uručena u rujnu 2016. godine s obzirom na to da je Grad Knin bio izabran za pilot područje koje je poslužilo kao primjer za izradu ostalih Intervencijskih planova.

U okviru panela, predstavnici jedinica za intervencijski plan predstavili su sljedeći korak koji očekuje sva pilot područja, a to je provedba intervencijskih planova s naglaskom na pozive na dostavu projektnih prijedloga.

Aktivnosti i rezultati oba predstavljena projekta doprinijeli su uspostavi metodološkog, strateškog i institucionalnog okvira te dovršetku svih pripremnih aktivnosti na središnjoj i lokalnoj razini za početak provedbe Programa čiji je cilj poboljšati cjelokupnu gospodarsku sliku i povećati atraktivnost življenja stanovništva u odabranim pilot područjima.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kako donosi službeni portal vukovarske gradske uprave, kazao je kako je proces izrade Intervencijskog plana Grada Vukovara započeo osnivanjem Jedinice za IP koja se sastoji od 5 gradskih službenika i djelatnice Razvojne agencije, a prilikom sastavljanja tima cilj je bio obuhvatiti različite sektore: gospodarstvo, komunalno gospodarstvo, kulturu, turizam i društvene djelatnosti.

„Značaj ovog Programa za Grad Vukovar izuzetno je velik, s obzirom da će se sredstva u proračunu u naredne 4 godine povećati. Cilj je utrošiti spomenuta sredstva u projekte koji su ovom gradu neophodni, ali zbog ograničenja u proračunskom smislu do sada nije bilo prilike za provedbu istih”, rekao je gradonačelnik Vukovara.

Jedinica za IP prilikom izrade Intervencijskog plana vodila se, kaže gradonačelnik, isključivo širom društvenom koristi koju će svaki od ovih projekata donijeti Vukovaru, ali prvenstvena koncentracija bila je na projektima koji će doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih, sprječavanju odlijeva stanovništva i oporavku vukovarskog gospodarstva.

„Slijedi nam jačanje naših kapaciteta kroz edukaciju postojećih službenika te zapošljavanje novih mladih, sposobnih i obrazovanih ljudi koji će raditi na provedbi IP-a”, kazao je gradonačelnik Penava te dodao kako je cilj maksimalno iskoristiti sva sredstva koja su Gradu Vukovaru dana na raspolaganje.

„Prilikom provedbe IP-a biti ćemo servis našim građanima, udrugama i poduzetnicima kako bi na korist svih nas realizirali što veći broj vlastitih projekata. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama kroz sljedeće 4 godine uistinu regenerirati Vukovar u gospodarskom, fizičkom i socijalnom smislu”, zaključio je Penava.

Facebook Komentari