1.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Potpredsjednik Sabora Željko Reiner i Podolnjak primili izaslanstvo Bundestaga

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner i Podolnjak primili izaslanstvo Bundestaga

Piše: Dražen Prša

Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak izaslanstvo Odbora za provjeru izbornih rezultata, imunitet i poslovnik Parlamenta SR Njemačke.

Odnosi između dviju zemalja su tradicionalno dobri i prijateljski što potvrđuju i kontinuirani susreti dužnosnika na svim razinama, uvodno je kazao potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Surađujemo uspješno na mnogim područjima, posebice na području kulture, znanosti, obrazovanja, obrane i sigurnosti, a sve je intenzivnija suradnja između RH i njemačkih saveznih pokrajina, istaknuo je Reiner.

Most između dviju zemalja svakako su i brojni Hrvati koji rade i žive u Njemačkoj kao i brojni njemački turisti koji posjećuju RH. Parlamentarna suradnja između Bundestaga i Hrvatskoga sabora također je na visokoj razini čemu značajno doprinose i međuparlamentarne skupine prijateljstva dvaju parlamenata, dodao je Reiner.

Kao dva važna područja buduće suradnje Njemačke i Hrvatske, sugovornici su izdvojili gospodarstvo i suradnju u okviru EU-a.

Za RH je posebno važno otvaranje mogućnosti za rast izvoza hrvatskih poduzeća na njemačko tržište kao i ulaganje njemačkih investitora u Hrvatsku, kazao je Reiner te izdvojio telekomunikacije, energetiku i informacijske tehnologije kao posebne gospodarske grane pogodne za njemačke investicije.

Gosti iz Njemačke pokazali su poseban interes za izborni sustav RH te je u nastavku potpredsjednik Reiner izložio izborni proces za parlamentarne izbore.

Izaslanstvo Odbora za provjeru izbornih rezultata, imunitet i poslovnik Parlamenta SR Njemačke sastalo se i s predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robertom Podolnjakom i članovima Odbora.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak uvodno je predstavio djelokrug i rad Odbora, a goste je posebno zanimao odnos između Hrvatskoga sabora i Ustavnoga suda.

Robert Podolnjak je istaknuo kako postoje značajne poveznice između Njemačke i Hrvatske kada je riječ o odnosu parlamenta i Ustavnoga suda te dodao da je hrvatski Ustavni sud prema svojim nadležnostima sličan modelu njemačkoga Ustavnoga suda.

I u Hrvatskoj kao i u Njemačkoj parlament bira suce Ustavnoga suda, a za izbor sudaca potrebna je dvotrećinska većina svih zastupnika i to je novina od 2010.godine. Prošle godine u lipnju smo po prvi put prema tom modelu izabrali 10 sudaca Ustavnoga suda, dodao je Podolnjak.

Nadalje je Robert Podolnjak pojasnio postupak kandidiranja sudaca Ustavnoga suda Republike Hrvatske koji provodi Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Najnovije

Još iz rubrike