Četvero uhićenih u aferi Jadranska banka, među njima i SDP-ov stručnjak za financije

Rano jutros započela je serija uhićenja osumnjičenika za kaznena djela počinjena proteklih godina u šibenskoj Jadranskoj banci, a prema informacijama kojima raspolaže ŠibenikIN, dosad su uhićene četiri osobe, tri u Šibeniku i jedna u Čakovcu, piše sibenik.in.

U svom stanu na Šubićevcu prvo je jutros uhićen Ivo Šinko, bivši predsjednik uprave Jadranske banke kojeg je 2007. godine britanski magazin Finance Central Europe proglasio najboljim hrvatskim bankarom godine. Na radnom mjestu u banci, uhićeni su potom dopredsjednica uprave banke Marija Trlaja te član uprave Mirko Goreta, koji je svojedobno figurirao kao predsjednik SDP-ova Odbora za financije, svojevrsne šibenske vlade u sjeni pred nadolazeće lokalne izbore.

Četvrta osoba je Nikola Žnidarić koji je uhićen u Čakovcu i privodi se u prostorije šibenske policije.

U šibenskoj policiji rekli su nam da u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje u Jadranskoj banci, zasad nad četiri fizičke i jednom pravnom osobom, sve iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Četvorka uhićena radi gospodarskog kriminala u Jadranskoj banci zadržana je na kriminalističkom istraživanju po policijskim postajama, a kako su u policiji uvjereni da imaju čvrste dokaze protiv njih, očekuje se da će uz kaznene prijave biti smješteni kod pritvorskog nadzornika.

Najkasnije do sutra ujutro, policija će ih privesti u Županijsko državno odvjetništvo gdje će ih tužiteljstvo suočiti s dokazima i utvrde li da postoje razlozi za njihovo zadržavanje, tražit će od suca istrage za njih istražni zatvor.

Na sucu istrage je da odluči hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili ih pritvoriti kako ne bi utjecali na svjedoke ili pobjegli.

Podsjetimo, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić, najavio je u novogodišnjem razgovoru za ŠibenikIN da će u 2017. godini apsolutni prioritet biti suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

– Zatvorili smo krug oko više osoba koje smatramo odgovornima za vrlo teška kaznena djela i uskoro ćete vidjeti rezultate našeg rada na nekoliko složenih kriminalističkih istraživanja koje provodimo mjesecima. Riječ je o korumptivnim i teško dokazivim kaznenim djelima jer se događaju u zatvorenim krugovima onih koji plaćaju i primaju mito, a u takvim radnjama sudjeluju pripadnici najširih društvenih skupina pa i državni službenici, djelatnici lokalnih samouprava, direktori, poslovni ljudi… 2016. godine riješili smo pedesetak takvih slučajeva, a sad smo pred završetkom posla s onim najznačajnijim… Riječ je o slučajevima koji su tijekom ove godine značajno opterećivali gospodarstvo Šibenika i ovoga kraja. Imali smo konkretna saznanja da je u tim slučajevima počinjena znatna materijalna šteta pa smo proteklih mjeseci uložili veliki trud u prikupljanju materijalnih dokaza s kojima ćemo zatvoriti krug oko odgovornih. Sve radimo u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i rezultate ćete vidjeti vrlo brzo – najavio je prije dva mjeseca Kostanić.

Jadranska banka našla se u problemima zbog problematičnih kredita izdavanih velikim tvrtkama proteklih godina. Kako bi spriječili daljnje propadanje, Državna agencija za osiguranje štednih uloga pokrenula je 2015. godine sanaciju ne bi li je spasili nakon godina borbe s gubicima, manjkom kapitala i neispunjavanja regulatornih zahtjeva.

Krajem prošle godine, Jadranska banka konačno je sanirana i u tijeku je njezina prodaja.

Policija godinama istražuje sumnje o kriminalu u banci i upravo je u tijeku završnica njihovog kriminalističkog istraživanja u suradnji sa šibenskim Županijskim državnim odvjetništvom.

Facebook Komentari