Branitelji traže tematsku sjednicu Sabora i osudu komunističkih zločina: Neopravdano je slavlje u Srbu, neka slave 22. lipnja

Braniteljske udruge iz Splita i županije pisale Boži Petrovu i saborskim zastupnicima, predlažu tematsku sjednicu.

Poštovani,

Jedna od naših sastavnica – Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora je dana 9. veljače 2017. godine uputila pismo predsjedniku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, gosp. Robertu Podolnjaku u kojem se predlaže da se u Hrvatskom saboru raspravi problematika zločina iz jugoslavenskog komunističkog režima i da se donese odluka kojom bi se još jednom osudili zločini svih totalitarnih režima i zabranila javna uporaba njihovih simbola, sukladno Rezoluciji Vijeća Europe iz 2006. g. kao i Deklaraciji Hrvatskog sabora (2006. g.) o osudi zločina počinjenih tijekom jugoslavenskog totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. g., te konačno otvorili svi arhivi bivšeg komunističkog sustava i predali u Hrvatski državni arhiv.

Predlažemo da predsjednik Sabora u svojstvu ovlaštenog prelagatelja sazove tematsku sjednicu nadležnog saborskog Odbora koji bi pripremio odgovarajuću Odluku i podnio Saboru na raspravu i usvajanje.

Ova Odluka uz gore navedenu osudu zločina svih totalitarnih režima na ovim prostorima, zabranu javnog isticanja njihovih simbola, odredbe o otvaranju i predaji arhivske građe bivšeg komunističkog režima u Hrvatski državni arhiv, trebala bi sadržavati:

• Osudu zločina koji su počinjeni nad nedužnim nesrpskim stanovništvom na tromeđi sjeverne Dalmacije, istočne Like i jugozapadne Bosne krajem srpnja i početkom kolovoza 1941. g. te izraz pijeteta prema svim nevinim žrtvama tih zločina.

• Neopravdanost daljnje organizacije proslave dana ustanka 27. srpnja te poziv organizatorima da se uključe u proslavu državnog blagdana Dana antifašističke borbe u Republici Hrvatskoj 22 lipnja., čime aktivno doprinose smirivanju prisutnih podjela u hrvatskom društvu i sprječavanju mogućih ekscesa.

Također, izražavamo potporu Vladi Republike Hrvatske za osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, jer držimo da će na temelju otvorenih arhiva i povijesnih činjenica biti u stanju zatvoriti otvorena ideološka pitanja i konačno rasteretiti bremena prošlosti buduće naraštaje Hrvatske nam domovine. Tražimo, kao oni koji su najviše doprinjeli u stvaranju suverene i demokratske Republike Hrvatske da u radu Povjerenstva sudjeluje naš predstavnik.

Facebook Komentari