PRIJENOS Sabor o Zakonu o zaštiti zraka, nakon stanki i osvrta na Junckerove izjave oko arbitraže sa Slovenijom

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o zakonskim izmjenama Zakona o zaštiti zraka kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Naime, u razdoblju od usvajanja Zakona o zaštiti zraka, Europska unija donijela je niz novih propisa koji reguliraju praćenje emisija stakleničkih plinova i mjere za njihovo smanjenje te prilagodbu klimatskim promjenama, kao i niz novih propisa koji reguliraju smanjenje i ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Izmjenama će se omogućiti prenošenje određenih odredbi EU direktiva u nacionalno zakonodavstvo.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

Sabor je nastavio s radom raspravom o Zakonu o zaštiti zraka.

Miro Kovač (HDZ) također se osvrnuo na izjave Junckera.

“Arbitraža između Hrvatske i Slovenije je sklopljena 2009. EK nije potpisnik tog dokumenta. 2015. smo ustanovili da su naši prijatelji Slovenci htjeli varati. Tada je HDZ tražio da se o tome raspravalja u Saboru te smo predložili da se Vlada obveže na pokretanje obustave postupka. Vlada je tada prihvatila konsenzus i donijal odluku da izađe iz tog sporazuma. Za nas je time stvar riješena, i što god govorio Juncker, nas to ne zanima. On se miješa u stvari koje nisu njegove. EK nije mjerodavna u ovom slučaju”, kazao je Kovač.

Kakvu poruku šalje EK onima koji žele riješiti pitanja arbitražnim putem? Kakva je to poruka? Želi li EK poručiti da cilj opravdava sredstvo. Zaziva li ona Machiavellija? Nadam se da ne. Je li ministar zaštitio hrvatske interese? On od Hrvatske radi najkonzervativniju državu Europe. Ministar objašnjava što je pobačaj i brak umjesto da se izjasni o stavovima EK o arbitraži. Vlada se nije izjasnila po tom pitanju.”, kazao je Klisović.

“Tražili smo stanku da upozorimo na izjave Junckera slovenskoj agenciji STA povodom njegovog dolaska u Sloveniju. Juncker je kazao da podržava arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije. To je onaj sporazum iz kojeg se Hrvatska povukla zbog bitne povrede samog ugovora. To je proces u kojem je dokazana komunikacija jedne slovenske zastupnice i arbitra. Taj je postupak postao protupravan i kontaminiran”, kazao je Joško Klisović (SDP).

Sjednica Sabora i danas je počela stankom. Klubovi zastupnika SDP-a i HDZ-a zatražili su je zbog očitovanja predsjednike EK Jean Claude Junckera

HSS je tražio stanku zbog loše situacije u poljoprivredi, a Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku zbog “pitanja politike i gospodarstva”.

Klub zastupnika Živog zida i snage zatražio je stanku jer je DORH odbio postupati po prijavi udruge Franak

Klub zastupnika Mosta stanku je tražio zbog zatvorenih računa građana u HPB-u.

Facebook Komentari